BiH
54

Okončana protestna šetnja u Banjoj Luci, deset radnika Željeznica RS stupa u štrajk glađu

Piše: M. K.
Foto: Miljan Kovač/Klix.ba
Foto: Miljan Kovač/Klix.ba
Protestna šetnja preko hiljadu radnika Željeznica RS, koja je uslijedila nakon okupljanja na Trgu Krajine, završena je u parku "Mladen Stojanović" u Banjoj Luci, gdje su se radnicima obratili predstavnici sindikata.

Prethodno su radnici sjedili nekoliko minuta pred zgradom Vlade RS, gdje su uz glasno skandiranja i zviždaljke prozivali ministre.

Na početku skupa, minutom šutnje, odali su poštu porodici Đedović, koja je tragično nastradala prije nekoliko dana u sudaru voza i automobila u Doboju.

Predsjednik Sindikata mašinovođa Simo Cvjetković podsjetio je da je premijerka Željka Cvijanović obećala da će direktori svih gubitaša koji budu imali negativan revizorski izvještaj biti smijenjeni.

"Evo vidimo da nisu smijenjeni. Mi samo tražimo da održe svoju riječ, a nama da isplate šta smo zaradili", kazao je on na skupu.

Cvjetković se zapitao kako to da za ugovorene plate rukovodstva ŽRS uvijek ima dovoljno novca, a radnicima duguju plate i tople obroke od dvanaest do četrnaest mjeseci.

Željeznice svakom radniku pojedničano duguju po 7.500 hiljada maraka u prosjeku.

Nebojša Đokić iz Sindikata Saobraćaja i veza je rekao da je akumulirani gubitak ŽRS preko 300 miliona KM, a da za to još niko nije odgovarao.

"Ovdje se praktikuje da se sve finansijske konsolidacije i razne rekonstrukcije rade preko leđa radnika. Oni prave propuste, a račun ispostavljaju radnicima koji su za njihove propuste najmanje krivi", rekao je Đokić.

Predsjednik konfederacije sindikata RS Obrad Blenzada je poručio da se nada da će vlast shvatiti današnje poruke i da za ovakvim načinom borbe više neće biti potrebe.

Prisutnima se obratio i sindikalac Goran Džomić kazavši da mu je žao što su ih natjerali da se moraju ovako okupljati i što im se neke kolege nisu pridružile.

"Nadam se da ćemo probuditi svijest i kod ostalih nezadovoljnih radnika i svog siromašnog stanovništva RS. Ministre mi smo svoje plate zaradili, a da li si ti svoju? Izađi i vidi kako nas oni koje si ti postavio mrcvare", poručio je .

On je pozvao sve građene, naročito penzionere, da se pridruže željzničarima.

Predsjednik Sindikata transportne djelatnost Zlatko Marin je rekao da od usvanja novog Zakona o radu RS ne postoje radnička prava i da postoje samo prava poslodavaca u Republici Srpskoj.

Nakon skupa deset radnika je započelo štrajk glađu na banjalučkoj Željezničkoj stanici.