BiH
0

Okončana pobuna u dobojskom zatvoru, dva osuđenika lakše povrijeđena

FENA
Pobuna zatvorenika u Okružnom zatvoru u Doboju okončana je sinoć, a ministar pravde Džerald Selman dao je nalog Upravi zatvora da se ispitaju razlozi višesatne samovolje osuđenika.

Ministar Selman je potvrdio da su dva zatvorenika u jučerašnjoj pobuni lakše povrijeđena, ali je demantirao navode nekih medija da je do pobune došlo po nacionalnoj osnovi.

Oko dvadesetak zatvorenika jučer je uspjelo savladati zatvorsku čuvarsku službu, oduzeti im oružje i bez kontrole su lupali prozore, penjali se na krov zatvora sa palicama u rukama, te na drugi način pokazivali samovolju.

Ministar pravde RS-a je po obavještenju da je pobuna u Okružnom zatvoru izmakla kontroli otišao na lice mjesta, jer su i zatvorenici tražili da s njim razgovaraju.

Tokom pobune, oko zatvora su bile raspoređene jake snage policije sa dugim cijevima, glavna gradska ulica bila je blokirana za saobraćaj i kretanje pješaka, dok su stanari susjednih zgrada bili upozoreni da se sklone sa prozora i ne uključuju svjetla u prostorijama prema zatvoru iz sigurnosnih razloga.