{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okončana obuka o ugroženim kategorijama ilegalnih migranata

12.11.2014. u 12:23
2
0
Okončana obuka o ugroženim kategorijama ilegalnih migranata
2
Uručenjem certifikata danas je u Sarajevu okončan ciklus obuka koje su u prethodna dva mjeseca provedene u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu, a s ciljem unaprijeđenja saradnje nadležnih institucija BiH i nevladinog sektora u postupanju sa ranjivim kategorijama ilegalnih migranata.


Certifikate su uručili direktor za saradnju Švicarske ambasade Joseph Guntern i Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima.

Obuka 60 pripadnika Službe za poslove sa strancima, Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, uposlenika više centara za socijalni rad i predstavnika Udruženja “Vaša prava BiH” provedena je u okviru projekta “Prevencija ilegalnih migracija u BiH i regionu i dobrovoljni povratak ilegalnih migranata”, a u okviru Partnerstva u migracijama zaključenog između Bosne i Hercegovine i Švicarske, Odnosno Ministarstva sigurnosti BiH, Službe i Švicarske ambasade u Sarajevu.

Ukupna vrijednost projekta je 1.103.589 KM, a realizira se kroz niz aktivnosti koje su startale prošle godine i bit će provođene do aprila naredne godine, a od izrazitog su značaja za sigurnosni sektor naše zemlje i uspješan rad Službe za poslove sa strancima.

Predavači iz Ministarstva sigurnosti, Službe za poslove sa strancima, Granične policije, SIPA-e, centra za socijalni rad Banja Luka i Sarajevo te Udruženja „Vaša prava BiH“ su upoznali polaznike sa nadležnostima i postupanjem sa ranjivim kategorijama ilegalnih migranata.Riječ je o gorućem problemu u oblasti ilegalnih migracija s obzirom na trend da se među ilegalnim migrantima sve češće suočavamo sa maloljetnicima bez pratnje roditelja, odnosno staratelja kao i žrtvama trgovine ljudima, migrantima kojima je neophodna zdravstvena ili bilo koja druga zaštita, a koji zahtjevaju poseban tretman uz punu zaštitu njihovog integriteta i digniteta.

Između ostalog zaključeno je kako je neophodno periodično nastaviti održavanje radionica na ovu temu s ciljem educiranja što većeg broja službenika koji postupaju sa ranjivim kategorijama ilegalnih migranata. Također, istaknuta je i potreba jačanja međuinstitucionalne saradnje tokom postupaka koji se odnose na ovu kategoriju ilegalnih migranata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: