|

Okončana obuka o ugroženim kategorijama ilegalnih migranata

Okončana obuka o ugroženim kategorijama ilegalnih migranata
2
Klix.ba
12.11.2014. u 12:23
0
komentara
2

dijeljenja
Uručenjem certifikata danas je u Sarajevu okončan ciklus obuka koje su u prethodna dva mjeseca provedene u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu, a s ciljem unaprijeđenja saradnje nadležnih institucija BiH i nevladinog sektora u postupanju sa ranjivim kategorijama ilegalnih migranata.


Certifikate su uručili direktor za saradnju Švicarske ambasade Joseph Guntern i Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima.

Obuka 60 pripadnika Službe za poslove sa strancima, Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, uposlenika više centara za socijalni rad i predstavnika Udruženja “Vaša prava BiH” provedena je u okviru projekta “Prevencija ilegalnih migracija u BiH i regionu i dobrovoljni povratak ilegalnih migranata”, a u okviru Partnerstva u migracijama zaključenog između Bosne i Hercegovine i Švicarske, Odnosno Ministarstva sigurnosti BiH, Službe i Švicarske ambasade u Sarajevu.

Ukupna vrijednost projekta je 1.103.589 KM, a realizira se kroz niz aktivnosti koje su startale prošle godine i bit će provođene do aprila naredne godine, a od izrazitog su značaja za sigurnosni sektor naše zemlje i uspješan rad Službe za poslove sa strancima.

Predavači iz Ministarstva sigurnosti, Službe za poslove sa strancima, Granične policije, SIPA-e, centra za socijalni rad Banja Luka i Sarajevo te Udruženja „Vaša prava BiH“ su upoznali polaznike sa nadležnostima i postupanjem sa ranjivim kategorijama ilegalnih migranata.Riječ je o gorućem problemu u oblasti ilegalnih migracija s obzirom na trend da se među ilegalnim migrantima sve češće suočavamo sa maloljetnicima bez pratnje roditelja, odnosno staratelja kao i žrtvama trgovine ljudima, migrantima kojima je neophodna zdravstvena ili bilo koja druga zaštita, a koji zahtjevaju poseban tretman uz punu zaštitu njihovog integriteta i digniteta.

Između ostalog zaključeno je kako je neophodno periodično nastaviti održavanje radionica na ovu temu s ciljem educiranja što većeg broja službenika koji postupaju sa ranjivim kategorijama ilegalnih migranata. Također, istaknuta je i potreba jačanja međuinstitucionalne saradnje tokom postupaka koji se odnose na ovu kategoriju ilegalnih migranata.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.