{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okončana obuka 41 policijskog službenika za mirovne misije UN-a

A
11.10.2013. u 16:32
0
3
Okončana obuka 41 policijskog službenika za mirovne misije UN-a
0
Okončana obuka 41 policijskog službenika za mirovne misije UN-a
Foto: Anadolija
Ceremonija uručenja certifikata povodom završetka pripremne obuke za policijske službenike i službenice radi učešća u operacijama podrške mira Ujedinjenih naroda (UN), upriličena je danas u Centru za obuku za operacije podrške mira (PSOTC) u kampu Butmir u Sarajevu.
Dvosedmičnu obuku prošlo je 30 policijskih službenika iz BiH, te po dva policijska službenika iz Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Švedske i jedan iz Makedonije.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović u obraćanju je kazao da su osim dvosedmične obuke, koja je danas završena, realizovane i mnoge sruge aktivnosti u kojima su učestvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti, ministarstava unutrašnjih poslova ostalih nivoa vlasti u BiH i agencija za provođenje zakona.

“Sve ovo ne bi bilo moguće realizirati bez predanog rada direktora, obuke i instruktora iz naših agencija za sprovođenje zakona tj. policijskih struktura u BiH, kao i instruktora ovog centra”, kazao je Selimović.

“U budućnosti ćete vi, bh. policijski službenici i službenice, biti upućeni u neku od mirovnih misija UN-a, Južni Sudan, Kipar, Liberija ili neku drugu misiju”, poručio je Selimović u obraćanju policijskim službenicima koji su prošli obuku.On je dodao da se trenutno 56 policijskih službenika iz BiH nalazi u pomenutim misijama, među kojima je i deset žena. Naglasio je da su u UN sistemu, na profesionalnim dužnostima, u Libiji nalazi policijska službenica iz MUP-a Kantona Sarajevo, a u Južnom Sudanu policijski službenik iz MUP-a RS-a.

“U budućnosti ćemo pozivati instruktore iz drugih zemalja, ali ćemo upućivati i naše instruktore u slične centre kako bismo imali priliku razmjenjivati znanja i iskustva, stvarati veze i prijateljstva širom svijeta”, pojasnio je Selimović.

Šef Odsjeka za kurseve šireg sigurnosnog sektora u PSOTC-u pukovnik Elvedin Omić kazao je da je ovaj kurs bio treći koji se izvodi u PSOTC-u.

“Mi smo tokom ova tri kursa obučili 93 domaća policijska službenika, koji dolaze iz svih policijskih agencija u BiH. Zatim smo obučili više od 20 policijskih službenika iz inostranstva i time smo doprinijeli da obučenost tih policijskih službenika bude na potrebnom nivou kako bi oni mogli izvršavati sve potrebne zadatke u UN operacijama očuvanja mira”, pojasnio je Omić.

Prema njegovim riječima, time je direktno doprinijeto naporima BiH da učestvuje u operacijama očuvanja mira.

“Ovaj kurs je izvanredan projekat i ovo je samo još jedan dokaz da se sa domaćom pameću, uglavnom na ovom kursu rade domaći instruktori, i sa malo volje, mogu postići odlični rezultati koji će biti prepoznati na globalnom nivou”, kazao je Omić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: