{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okončana obuka 41 policijskog službenika za mirovne misije UN-a

A
11.10.2013. u 16:32
0
3
Okončana obuka 41 policijskog službenika za mirovne misije UN-a
0
Okončana obuka 41 policijskog službenika za mirovne misije UN-a
Foto: Anadolija
Ceremonija uručenja certifikata povodom završetka pripremne obuke za policijske službenike i službenice radi učešća u operacijama podrške mira Ujedinjenih naroda (UN), upriličena je danas u Centru za obuku za operacije podrške mira (PSOTC) u kampu Butmir u Sarajevu.
Dvosedmičnu obuku prošlo je 30 policijskih službenika iz BiH, te po dva policijska službenika iz Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Švedske i jedan iz Makedonije.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović u obraćanju je kazao da su osim dvosedmične obuke, koja je danas završena, realizovane i mnoge sruge aktivnosti u kojima su učestvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti, ministarstava unutrašnjih poslova ostalih nivoa vlasti u BiH i agencija za provođenje zakona.

“Sve ovo ne bi bilo moguće realizirati bez predanog rada direktora, obuke i instruktora iz naših agencija za sprovođenje zakona tj. policijskih struktura u BiH, kao i instruktora ovog centra”, kazao je Selimović.

“U budućnosti ćete vi, bh. policijski službenici i službenice, biti upućeni u neku od mirovnih misija UN-a, Južni Sudan, Kipar, Liberija ili neku drugu misiju”, poručio je Selimović u obraćanju policijskim službenicima koji su prošli obuku.On je dodao da se trenutno 56 policijskih službenika iz BiH nalazi u pomenutim misijama, među kojima je i deset žena. Naglasio je da su u UN sistemu, na profesionalnim dužnostima, u Libiji nalazi policijska službenica iz MUP-a Kantona Sarajevo, a u Južnom Sudanu policijski službenik iz MUP-a RS-a.

“U budućnosti ćemo pozivati instruktore iz drugih zemalja, ali ćemo upućivati i naše instruktore u slične centre kako bismo imali priliku razmjenjivati znanja i iskustva, stvarati veze i prijateljstva širom svijeta”, pojasnio je Selimović.

Šef Odsjeka za kurseve šireg sigurnosnog sektora u PSOTC-u pukovnik Elvedin Omić kazao je da je ovaj kurs bio treći koji se izvodi u PSOTC-u.

“Mi smo tokom ova tri kursa obučili 93 domaća policijska službenika, koji dolaze iz svih policijskih agencija u BiH. Zatim smo obučili više od 20 policijskih službenika iz inostranstva i time smo doprinijeli da obučenost tih policijskih službenika bude na potrebnom nivou kako bi oni mogli izvršavati sve potrebne zadatke u UN operacijama očuvanja mira”, pojasnio je Omić.

Prema njegovim riječima, time je direktno doprinijeto naporima BiH da učestvuje u operacijama očuvanja mira.

“Ovaj kurs je izvanredan projekat i ovo je samo još jedan dokaz da se sa domaćom pameću, uglavnom na ovom kursu rade domaći instruktori, i sa malo volje, mogu postići odlični rezultati koji će biti prepoznati na globalnom nivou”, kazao je Omić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: