BiH
0

Okončana Konferencija o regionalnoj saradnji u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama

FENA
Dvodnevna Konferencija o regionalnoj saradnji i pružanju pomoći u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama, u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, završena je danas u Trebinju usvajanjem Izjave učesnika Konferencije.

Pored predstavnika BiH, u radu Konferencije učestvovali su predstavnici Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Skup je organiziran u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH, Sekretarijatom Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa za jugoistočnu Evropu (DPPI SEE) i EastWest Institutom.

U usvojenoj Izjavi se između ostalog navodi da su učesnici Konferencije, svjesni činjenice da katastrofe mogu imati prekogranične dimenzije i da sve zemlje učesnice dijele zajedničke rizike i opasnosti od nastajanja katastrofa izazvanih prirodnim, tehnološkim i ljudskim faktorom, saglasni da će nastaviti s razvojem dijaloga, razmjenom informacija i iskustava i zajedničkim pristupom rješavanju problema u upravljanju katastrofama.

Također će podržati nadležne organe zemalja učesnica da jačaju kapacitete izgradnje pripravnosti na prirodne i druge nesreće, kao i njihovu saradnju; naglasiti važnost definiranja prioriteta od zajedničkog interesa za zemlje učesnice, što za cilj ima fokusiranje na prioritete koji odgovaraju kapacitetima sistema zaštite i spašavanja.

Pozvat će sve partnere iz međunarodne zajednice da sarađuju i koordiniraju svoj rad sa zemljama učesnicama ove konferencije i na taj način dalje jačaju regionalnu saradnju u ovoj oblasti; inicirati izgradnju zajedničkih struktura u oblasti zaštite i spašavanja i provođenje i unapređenje postojećih i zaključivanje budućih sporazuma između zemalja učesnica.

U izjavi se navodi da učesnici Konferencije podržavaju održavanje sličnih sastanaka radi procjene ostvarenog napretka i definiranja narednih aktivnosti u oblasti saradnje u zaštiti i spašavanju od prirodnih i drugih nesreća između zemalja učesnica; te iskazuju zahvalnost međunarodnoj zajednici na dosadašnjoj podršci i nadaju se nastavku pružanja podrške i u budućnosti.

Konferencija je, kako je za Fenu kazao Branko Zrno, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, okupila oko 130 sudionika.

Prema njegovim riječima, Konferencija se odvijala na najvišoj razini - od ministara, pomoćnika ministara, šefova, odnosno direktora određenih agencija i uprava do lokalnih upravitelja iz oblasti civilne zaštite, vatrogastva, uglavnom službi koje bi trebale voditi računa o sprječavanju i ublažavanju posljedica elementarnih i drugih nepogoda.

Zrno je kazao da je inicijativa bila da se donesu određeni zaključci da se potpiše protokol o prekograničnoj suradnji, jer ova konferencija je imala regionalni karakter.

"Na tom tragu napravljeni su određeni zaključci koji predstavljaju završni protokol ove dvodnevne konferencije i on će biti dalje u obradi na razini ministarstava. Vjerujemo da je to početak, odnosno da je to uvod u jedan međudržavni ugovor ili protokol koji će biti ratificiran u parlamentima zemalja sudionica o najefikasnijem obliku suradnje na sprječavanju katastrofa“, kazao je Zrno.

Govoreći o problemima u ovoj oblasti, naveo je da je problem u BiH djelimično neorganiziranost, djelimično neopremljenost i užasno komplicirane procedure.

Dodao je da i u susjednim državama imaju slične probleme, ali mu se čini da su puno efikasniji u procedurama, a procedure su vrlo bitne.

"U ovim slučajevima brzo djelovanje znači jednostavno sprječavanje onoga što je najteža posljedica ovakvih događanja“, istaknuo je Zrno.

Prema njegovim riječima, suradnja postoji, BiH ima bilateralne sporazume s Hrvatskom, s Crnom Gorom, a potpisat će i sa Srbijom. Ali problem je upravo u procedurama, koliko to treba čekati, koja to odobrenja treba dobiti, koji je to način na koji preći granicu. To su, ističe Zrno, procedure koje priječe efikasnost i to su temeljna pitanja koja u tim međusobnim odnosima treba riješiti.

"Jer ako trebamo čekati 10 sati da bi nam pozvani kanader došao pogastiti požarište onda je to previše, onda nema koristi ni od kanadera ni od takve pomoći“, kazao je Zrno ističući da procedure treba svesti na minimum.