22.000 KM
22

Okončana izgradnja još jednog "Ciciban" igrališta u općini Centar

Klix.ba
U okviru projekta uređenja dječijih igrališta "Ciciban" na području Centra, kojeg realizuje Kantonalno komunalno preduzeće Park u saradnji s Općinom Centar, oko igrališta koje se nalazi u blizini raskrsnice ulica Husrefa Redžića i Alipašina postavljena je zaštitna ograda čime su mališani koji se igraju u parku dodatno zaštićeni od istrčavanja na ulicu tokom igre.

Roditelji koji dovode svoju djecu da se igraju u ovom parku ne moraju više strahovati od prometnih ulica koje okružuju ovo igralište.

Radnici komunalnog preduzeća Park su na ovoj lokaciji postavili 80 metara zaštitne ograde oko igrališta, uredili 70 kvadratnih metara travnatog tepiha na površini na kojoj je prethodno uklonjen asfalt, te postavili gumenu podlogu na 56 kvadratnih metara. Također, na ovom igralištu je dopunjen mobilijar novim sadržajima za bezbrižnu dječiju igru.

Općina Centar je za navedene radove na dječjem igralištu na Ciglanama iz svog budžeta izdvojila oko 22.000 KM.

Na igralištu sa očuvanim mobilijarom koji se sastoji od dvije njihalice, kule penjalice, tobogana, klackalice također su postavljene parkovske klupe i kante za otpatke čime je dodatno osvježen i uljepšan prostor.

Osim na navedenoj lokaciji, okončani su radovi na izgradnji "Ciciban" igrališta na uglu ulica Muhameda Hadžijahića i Nusreta Šišića Dede (Mjesna zajednica Koševsko brdo), u Ulici Patriotske lige 40 (Mjesna zajednica Breka-Koševo II), u Kranjčevićevoj ulici kod obdaništa "Leptirić" (Mjesna zajednica Marijin dvor-Crni vrh), na uglu ulica Mehmeda Spahe i Dalmatinska (Mjesna zajednica Trg oslobođenja-Centar), u Ulici Čobanija (MZ Skenderija-Podtekija), te u Ulici Branilaca Šipa (Mjesna zajednica Betanija-Šip).

Također, u toku su radovi na izgradnji "Ciciban" igrališta na lokalitetu preko puta Poljoprivredne zadruge Centar u Nahorevu, te na lokalitetu starog rezervoara na Soukbunaru.

Namjera načelnika Nedžada Ajnadžića je da se u ovoj godini na prostoru svake od 15 mjesnih zajednica izgradi barem po jedno ovakvo igralište, a pored sredstava u iznosu od 157.675 KM koje je Općina Centar ranije izdvojila, rebalansom budžeta obezbijeđeno je dodatnih 185 hiljada maraka za ovu namjenu.

Stanovnici mjesne zajednice Ciglane-Gorica sa oduševljenjem su izrazili zahvalnost što će mališani s ovog područja konačno imati odgovarajući, a prije svega siguran prostor za igru i zabavu.