BiH
0

Okončana dvomjesečna akcija udruženja Pomozi.ba: 12 šlepera pomoći sutra kreće ka Siriji

Klix.ba
Dva mjeseca nakon što je udruženje Pomozi.ba pokrenulo akciju "Od Bosne za Siriju 2017", 12 šlepera sa 233 tone brašna, oko 21 tonu mesnih prerađevina i desetak tona ostale robe u petak kreće za Siriju.

Riječ o jednoj od najvećih humanitarnih akcija do sada. Ukupna vrijednost robe je oko 450.000 KM. Od prikupljenog brašna napravit će se 2,300.000 lepina koje će se redovno dijeliti sirijskim izbjeglicama, dok je Mesna industrija "Ovako" pripremila više od 20 tona konzerviranih mesnih proizvoda sa produženim rokom trajanja. Razlozi za izuzetan odziv građana, pojedinaca i kompanija su očigledni jer, kako je rekao osnivač ove organizacije Elvir Karalić "ono što smo nekada bili mi, sada su oni".

Konferenciji je prisustvovao i Amjad Alrez, nekadašnji predsjednik općine Stari grad Damask koji se, u svoje i ime sirijskog naroda, zahvalio na prikupljenoj pomoći.

"Prije početka rata Sirija je bila zemlja bez duga. Danas se njen gubitak procjenjuje na 350 milijardi dolara. Oko 80 posto Sirijaca živi ispod nivoa siromaštva, u zemlji je osam miliona izbjeglica, a četiri miliona njih je van Sirije", rekao je Amjad Alrez, nekadašnji predsjednik općine Stari grad Damask.

Zahvalio se u ime sirijskog naroda na prikupljenoj pomoći, izrazio nadu da će se rat završiti u ovoj godini, te da će Sirija moći započeti obnovu zemlje.

Udruženje Pomozi.ba koje je do sada prikupilo pomoć za preko 200.000 ljudi u Bosni i Hercegovini, aktivno je i u pružanju pomoći ljudima u nevolji u drugim zemljama. U januaru 2013. godine zajedno sa nekoliko bh. udruženja, Pomozi.ba je uputilo prvi konvoj pomoći Siriji. U ljeto 2015. prikupljeno je 100 tona pomoći za izbjeglice koje su se našle na području Srbije, te organizovan autobus ljekara i medicinskih radnika iz Sarajeva.

U augustu 2016. godine uplaćeno je 40.000 KM za izbjeglice na području Turske, a u decembru 2016. u saradnji sa udruženjem Solidarnost iz Bihaća uplaćena su sredstva za 20 tona brašna od kojih je napravljeno 200 hiljada lepina za izbjeglice na području Sirije i Turske.