Okončan štrajk u prosvjeti

F
FENA
13.11.2008. u 17:32
0
0
Okončan štrajk u prosvjeti
0
Okončan štrajk u prosvjeti
Sindikat visokog obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) i dekani fakulteta Univerziteta u Bihaću potpisali su danas s Vladom USK-a Kolektivni ugovor o visokom obrazovanju i sporazum kojim je propisan način obračuna i visina plaća i ostalih primanja zaposlenih, za posljednja tri mjeseca ove godine, čime je prekinut štrajk zaposlenih u visokom obrazovanju nakon dvadeset i četiri dana.
Na ovaj svečani i za zaposlene u visokom obrazovanju historijski čin, čekalo se od januara ove godine, a posebno dvadeset i četiri dana koliko je trajao štrajk zaposlenih na Univerzitetu u Bihaću.

Uime Sindikata, zadovoljstvo potpisanim sporazumom i prvim Kolektivnim ugovorom o visokom obrazovanju u BiH izrazio je predsjednik Esad Bajramović te naglasio da je to dobar temelj za predstojeću borbu za prava zaposlenih i opstanak Univerziteta 2010. godine.

"Ovim sporazumom i kolektivnim ugovorom zaposleni u visokom obrazovanju nisu dobili manja prava od ostalih korisnika budžeta", kazao je ministar obrazovanja USK-a Amir Hadžić. Izrazio je nadu da će već za naredni kolektivni ugovor uspjeti iznaći dodatna sredstva i tako univerzitetske profesore nagraditi u skladu s ugledom i mjestom koje zaslužuju u društvu.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: