"Sukob" oko pozicija
9

Okončan sastanak SNSD-a i DNS-a: Koalicija neupitna, neke stvari se moraju presložiti

M. A.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Danas je u Banjoj Luci održan sastanak rukovodstva SNSD-a i DNS-a na kojem je najviše bilo riječi o stabilnosti koalicije i partnerstvu ove dvije stranke zbog navodnih problema u vezi sa raspodjelom pozicija u preduzećima i javnim institucijama.

Milorad Dodik i Marko Pavić, lideri ove dvije partije, istakli su kako je sastanak prošao u najboljem mogućem redu i da se danas pokrenulo nekoliko bitnih tema o kojima će biti riječi i u narednom periodu.

Pavić se nakon sastanka zajedno s Dodikom obratio medijima te je rekao kako je bilo dosta zaključaka na današnjem sastanku, ali je dodao i to kako je rano da o njima govore u javnosti.

"Sve ono o čemu smo danas dogovarali, a moramo reći da je razgovor protekao u prijateljskom duhu, duhu tolerancije i razumijevanja, nadam se da će uroditi plodom. Iduće nedjelje organiziramo još jedan sastanak u istom sastavu i tada ćemo izaći s jasnim zaključcima. Danas bi bilo preuranjeno izlaziti s njima, dosta smo tema danas pokrenuli, a nismo ih mogli u vrlo kratkom vremenu sistematizirati. Obje stranke su izrazile odlučnost da se i dalje radi na produbljivanju i jačanju naših odnosa i svih onih elemenata koji poboljšavaju položaj RS-a", rekao je Pavić.

Milorad Dodik je ovom prilikom kazao kako su SNSD, DNS i Socijalistička partija još od završetka rata na ovim prostorima bile stranke koje su predvodile procese jačanja autonomije i samobitnosti RS-a.

"Sve na čemu smo do sada zajednički radili nas obavezuje da nastavimo dalje. Naša koalicija je neupitna, samo moramo presložiti neke stvari. Postoje određeni problemi oko raspodjele vlasti na nižim nivoima. Na nivou globalnog dogovora gdje 17 funkcija pripada DNS-u je sve dogovoreno, tu nema problema. Ovo će ostati predmet razgovora na sastanku koji ćemo upriličiti za nekoliko dana i nadam se da ćemo tada imati jasniji stav", istakao je Dodik.

Sastanak predsjednika ove dvije stranke bit će upriličen krajem naredne sedmice.