|

Okončan projekt prevencije maloljetničke delinkvencije

Okončan projekt prevencije maloljetničke delinkvencije
0
F
FENA
4.1.2011. u 18:11
2
komentara
0

dijeljenja
Okončan projekt prevencije maloljetničke delinkvencije Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Agencija za komunikacije "Mark IN" u suradnji s Ju jutsu klubom "Zmajevi u BiH" realizirala je projekt "Odličan, 5 plus" namijenjen prevenciji maloljetničke delinkvencije.
U saopćenju za javnost ističe se podrška načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića u realizaciji i finansiranju tog projekta.

Direktor agencije Mark IN Boris Cigler smatra da je apsurdno da općine, kanton i Grad Sarajevo ne poštuju vlastiti Akcioni plan za prevenciju maloljetničke delinkvencije i tako se poigravaju ne samo sa sadašnjim generacijama, nego i budućim.

"Pokušali smo uraditi što je bilo do nas, te ćemo zasad morati napraviti pauzu. Zahvaljujem načelniku općine Stari Grad za dosadašnju podršku, te medijskim pokroviteljima projekta", prokomentirao je on.Projekt "Odličan, 5 +!" realiziran je od oktobra prošle godine putem BHT 1, portala Sarajevo-x.com, Večernjeg lista, BBI led ekrana, a za kratko vrijeme ostvario je sjajnu gledanost i zadobio simpatije roditelja kojima je prvenstveno bio namijenjen.

U okviru 66 izdanja emisije "Odličan, 5+!" stručnjaci su roditelje savjetovali kroz četiri različite oblasti (Porodično vaspitanje danas; Rizici i zaštitne snage u djetetu, porodici, školi i okruženju; Porodica - roditelj u zakonodavstvu; Emocionalni razvoj i karakteristike dječijih emocija).

"Savjeti takve vrste itekako su korisni u današnjem vremenu u kojem svi 'trčimo za kapitalom', a sve manje vremena imamo za porodicu i pravilan odgoj djece", ističe se.

U saopćenju se naglašava da je problem maloljetničke delinkvencije kompleksan i akutan problem bh. društva čije rješavanje iziskuje sistematski angažman pojedinaca, ali i struktura u svim segmentima društva od roditelja, škola, zakonodavaca, policije, sudstva, te medija.

Inicijatori projekta Odličan 5+! smatraju da i mediji trebaju odigrati proaktivnu ulogu u rješavanju ovog problema, a ne biti puki provodnici mahom negativnih vijesti nakon što se incidenti dese. Namjera projekta "Odličan, 5+!“ je u afirmativnom kontekstu iskoristiti moć medija da bi utjecali na roditelje čija je uloga u borbi protiv ovog problema možda i najbitnija, navodi se.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...