{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okončan projekt podrške Uredu koordinatora za reformu javne uprave u BiH

F
11.1.2008. u 14:56
0
0
Okončan projekt podrške Uredu koordinatora za reformu javne uprave u BiH
0
Okončan projekt podrške Uredu koordinatora za reformu javne uprave u BiH
Ured koordinatora za reformu javne uprave u BiH najavio je da će u ovoj godini početi provedba pripremljenih projekata po reformskim oblastima, u saradnji sa Vijećem ministara BiH, vladama entiteta i Vladom Distrikta Brčko.
Nakon danas održanog završnog sastanka Upravnog odbora projekta podrške ovom uredu, rečeno je kako je najprije potrebno donijeti odluke o tome koji će projekti u oblasti reforme javne uprave biti implementirani.

Finansijska osnova za provedbu projekata omogućena je uspostavom Fonda za reformu javne uprave, za koji je zajednica donatora u BiH osigurala 4,5 miliona eura.

Dvogodišnji Projekt tehničke pomoći Uredu korodinatora za reformu javne uprave, čiji je završetak danas obilježen, finansiran je CARDS sredstvima Evropske komisije.

Kako je na pres-konferenciji kazao zamjenik koordinatora za reformu javne uprave Suad Musić, projekt je pomogao u izradi strateških dokumenta, jačanju ljudskih potencijala Ureda, razvoju mehanizma koordinacije sa donatorima i partnerima u provođenju reformi.

Napomenuto je i kako je poduzimanje konkretnih mjera u oblasti reforme javne uprave potrebno radi potpisivanja i imlementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Javnu upravu u našoj zemlji treba modernizirati, ojačati njene institucije, učiniti je efikasnijom, te pripremiti za preuzimanje i provedbu pravne stečevine EU.

Reforma javne uprave u BiH zasnovana je na Strategiji reforme i Akcionom planu 1, čijim su usvajanjem vlade u BiH iskazale spremnost za provođenje jednog od ključnih uvjeta za približavanja BiH evropskim institucijama.

Ova reforma je, kako je naglašeno, odgovor na potrebe građana za efikasnijom i odgovornijom javnom upravom na svim novima vlasti, sposobnom za preuzimanje obaveza u procesu evropskih integracija BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: