Rezime rada
1

Okončan projekat "Lopov uvijek bude otkriven"

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Povodom završetka projekta “Lopov uvijek bude otkriven” danas je u Francuskoj osnovnoj školi, održana konferencija za novinare kao svojevrstan rezime načina i uvjeta na koji je ovaj zahtjevni projekat realiziran, kao i procjenu rezultata koji su njegovim provođenjem postignuti.

Press konferenciji su prisustvovali policijski komesar Uprave policije MUP-a KS, Mevludin Halilović, predstavnici VSTV-a BiH, Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, direktorica Švicarske agencije za razvoj i saradnju, te zamjenik komandanta NATO štaba Sarajevo.

Obraćajući se prisutnim, policijski komesar Halilović se prije svega zahvalio partnerima u realizaciji jednog ovako zahtjevnog i značajnog projekta i čestitao svim neposrednim izvršiocima na ustrajnom radu i očiglednom uspjehu koji je postignut njegovom realizacijom, pojasnivši da je Uprava policije u njegovu realizaciju ušla kroz program rada policije sa zajednicom.

Također, policijski komesar je najavio da će od iduće godine Uprava policije ovaj projekat implementirati samostalno, kao svoju redovnu aktivnost, u novoj generaciji šestih razreda osnovnih škola na području Kantona Sarajevo. Kao što je poznato, ovaj projekat je realiziran u okviru projekta “Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini”, u organizaciji VSTV-a BiH i uz učešće Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, Federalne uprave policije i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Osnovna ideja je da se, kroz planirane edukativne sadržaje, nastoji ojačati povjerenje učenika u institucije sistema. Inicijalno, edukativni dio podrazumijeva prevenciju krivičnih djela krađe i džepne krađe, a jedan od dodatnih sadržaja jeste i pokazna vježba rada službenog policijskog psa posebno obučenog da traga i pronalazi skrivene predmete, te prezentacije sredstava i opreme specijalnih jedinica policije.

Poruka prezentiranih sadržaja jeste da se nedopušteni oblici ponašanja ne isplate, a počinioci uvijek budu otkriveni. Značajno je naglasiti da je ovim projektom bilo obuhvaćeno 3925 učenika šestih razreda, iz 70 osnovnih škola na području Kantona Sarajevo.

Za učenike Francuske osnovne škole je održan završni čas ovog veoma uspjelog i kvalitetno realiziranog projekta, uz naglašenu spremnost institucija da u narednom period bude realiziran i na području cijele Bosne i Hercegovine.