Iskušavaju sreću
62

Okom kamere: Temperatura pada, a migranti iz Bihaća idu prema granici s Hrvatskom

I. P.
Reporter portala Klix.ba na izlazu iz Bihaća naišao je na grupu migranata koji se iz grada uputili ka granici sa Evropskom unijom, odnosno Republikom Hrvatskom.
Naime, riječ je o jednoj grupi migranata u sklopu vala više grupa koje su otišle danas iz grada Bihaća. Primjetno je danas u gradu na Uni da se veliki broj migranata pakuje i priprema za put u prodavnicama i u tržnim centrima. Kako nam objašnjavaju, odlaze i žele da pređu granicu.

"Dolazim iz Sirije i idem u Holandiju. Moj narod je krenuo ovamo zbog rata i neimaštine", rekao namje jedan od članova grupe koja se krajem dana dala u još jedan pokušaj ilegalnog prelaska međudržavne granice na krajnjem zapadu BiH.

Naime, s obzirom na činjenicu da su temperature sve niže, a da nas od prvog snijega dijele samo dani, migranti žele što prije pronaći adekvatan smještaj kojem se nadaju prilikom ulaska u Evropsku uniju.

Tome kumuje i katastrofalno stanje u kampovima poput onoga u Vučjaku kod Bihaća u kojem na stotine migranata spava u šatorima, bez adekvatnog grijanja i obroka. Hranu u Vučjaku osigurava Crveni križ, ali samo jednom dnevno i tek toliko da odgodi glad.

Također, problem nije samo Vučjak jer je nagovješteno gašenje Mirala i Bire, što bi, kako kaže Šef misije IOM-a izazvalo haos u kojem bi najviše ispaštalo lokalno stanovništvo.

Podsjećamo, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić danas je dostavio Vladi Unsko-sanskog kantona novi prijedlog za smještaj migranata na području tog grada. Riječ je o lokaciji "Lipa" koja je u vlasništvu Grada Bihaća, a udaljena 22 kilometra od grada.