Beriz Belkić
0

Okolnosti otežavaju reforme u BiH

SRNA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić ocijenio je tokom razgovora sa direktorom Generalne direkcije Evropske komisije za zapadni Balkan Pierom Mirelom da su okolnosti u kojima se u BiH provede reformski procesi otežane zbog ekonomske situacije i činjenice da postojeća ustavnopravna struktura vodi podjelama u BiH.

"Međutim, činjenica je i da smo nedavno po hitnom postupku usvojili set zakona koji su uslov za liberalizaciju viznog režima, kao i da svakodnevno vršimo pritisak na Savjet ministara BiH da se ostali neophodni zakoni što prije stave u proceduru", istakao je Belkić.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH Halid Genjac smatra da je ključno pitanje ko je glavni subjekt za provođenje reformskih procesa u BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

"Mi smo još uvijek na pretpolitičkom nivou, kada se više govori o tome šta su nadležnosti države i entiteta, a manje o tome šta je važno za evropske integracije", naglasio je Genjac. 

Sagovornici su se složili da uprkos svim preprekama članstvo BiH u EU nema alternativu, ističe se u saopštenju. 

"EU ne napušta BiH i ne ostavlja je na cjedilu", istakao je Mirel demantujući, kako je sam rekao,  "ponekad u javnosti prisutna razmišljanja da EU unija odustaje od BiH".