{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okolnosti otežavaju reforme u BiH

S
26.6.2009. u 13:34
0
3
Okolnosti otežavaju reforme u BiH
0
Okolnosti otežavaju reforme u BiH
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić ocijenio je tokom razgovora sa direktorom Generalne direkcije Evropske komisije za zapadni Balkan Pierom Mirelom da su okolnosti u kojima se u BiH provede reformski procesi otežane zbog ekonomske situacije i činjenice da postojeća ustavnopravna struktura vodi podjelama u BiH.
"Međutim, činjenica je i da smo nedavno po hitnom postupku usvojili set zakona koji su uslov za liberalizaciju viznog režima, kao i da svakodnevno vršimo pritisak na Savjet ministara BiH da se ostali neophodni zakoni što prije stave u proceduru", istakao je Belkić.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH Halid Genjac smatra da je ključno pitanje ko je glavni subjekt za provođenje reformskih procesa u BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

"Mi smo još uvijek na pretpolitičkom nivou, kada se više govori o tome šta su nadležnosti države i entiteta, a manje o tome šta je važno za evropske integracije", naglasio je Genjac.

Sagovornici su se složili da uprkos svim preprekama članstvo BiH u EU nema alternativu, ističe se u saopštenju.

"EU ne napušta BiH i ne ostavlja je na cjedilu", istakao je Mirel demantujući, kako je sam rekao, "ponekad u javnosti prisutna razmišljanja da EU unija odustaje od BiH".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: