{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okolište: Otkrivene rijetka neolitska keramika i figurine iz prahistorije

F
5.10.2007. u 11:56
0
0
Okolište: Otkrivene rijetka neolitska keramika i figurine iz prahistorije
0
Okolište: Otkrivene rijetka neolitska keramika i figurine iz prahistorije
Foto: CIN
Stručni tim Zemaljskog muzeja predvođen mr. Zilkom Kujundžić-Vejzagić pronašao je na lokalitetu Okolište kod Visokog nalaze bojene keramike čuvene neolitske butmirske kulture i ljudske figurine izuzetne vrijednosti.
Kako je Kujundžić-Vejzagić izjavila danas Feni, nalaz bojene keramike starosti oko 6.000 godina je izuzetno rijedak, budući da boja u zemlji vremenom spadne. Nađeni su ostaci veoma lijepe bojene keramike ukrašene spiralama, s bojenim poljima.

- Zahvaljujući ovim nalazima, utvrđeno je da je keramika koja je pripadala čuvenoj butmirskoj kulturi bila bojena, najčešće crvenom i bijelom bojom. Bijela boja je bila inkulsirana u sam ukras, dok je crvena služila za bojenje površine između dekoracija, navela je Kujundžić-Vejzagić.

Pored keramike nađeno je nekoliko ljudskih prahistorijskih figurina, čija je starost procijenjena na oko 4.500 godina, od kojih su neke bile aplicirane na rubove posuda, te glava jedne figurine tipične za rani neolit. Radi se o ljudskom liku okrenutom prema nebu, u stavu molitve.

Kujundžić-Vejzagić dalje navodi da su također pronađeni tragovi najstarije kulture na ovom prostoru - starčevačke kulture i kakanjske kulture, koja je zapravo baza ovog lokaliteta.

Otkriveni su i tragovi kuća, poluzemunica kakve su karakteristične za starčevačku i kakanjsku kulturu.

Radovi na ovom lokalitetu traju već pet godina, a Okolište se smatra jednim od najznačajnijih neolitskih nalazišta u Evropi. Danas se završavaju radovi predviđeni za ovu godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: