Posjeta vojnom forumu
96

Okolić: Za Bosnu i Hercegovinu nije moguća kupovina naoružanja iz Rusije

SRNA/Klix.ba
Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić potvrdio je da će bh. delegacija učestvovati na velikom Međunarodnom vojnotehničkom forumu "Armija 2020", koji počinje 23. augusta, a troškove putovanja i boravka snose domaćini.

"Prihvatili smo poziv da učestvujemo na ovoj aktivnosti, koja će biti izvedena u jedinstvenom formatu, gdje će zajedno biti predstavljena statička izložba i dinamički prikaz mogućnosti savremene tehnike u vazduhu, na zemlji i u vodi, kao i događaji naučnoistraživačke vrste", naveo je Okolić.

On je dodao da postoji mogućnost da tokom posjete budu realizovani i bilateralni sastanci sa predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane, predstavnicima Federalne uprave za vojnotehničku saradnju Ruske Federacije i predstavnicima delegacija drugih zemalja i kompanija koje će biti izlagači na ovom vojnotehničkom forumu.

Odgovarajući na pitanje da li BiH namjerava da kupuje nešto od vojnotehničke opreme ili da ponudi Rusiji i drugim zemljama neka od materijalno-tehničkih sredstava koja posjeduje, Okolić je rekao da, za sada, nije moguće realizovati kupovinu naoružanja i opreme bilo koje vrste, niti je planirano.

"To nije predviđeno ni planom, ni budžetom, a što se tiče prodaje iz BiH viškova naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava i ostale vojne opreme moguće je da neko bude zainteresovan, ali nisam siguran da će neko veliko interesovanje za to imati Ruska Federacija", istakao je Okolić.

On je naveo da će biti riječi o helikopterima Oružanih snaga BiH koji su nabavljeni iz Rusije.

"Kada govorimo o našoj vojnotehničkoj saradnji, postoji potreba da razgovaramo zbog toga što, između ostalog, imamo ruske helikoptere Mi koji su kod nas u Oružanim snagama i kojim su istekli resursi letenja. Sada bi trebalo da bude donesena odluka šta da se uradi sa njima, da li da se rashoduju ili ih treba remontovati ili remotorizovati. Riječ je o helikopterima veće nosivosti i o tome će vjerovatno biti razgovarano", najavio je Okolić.

On kaže da nije isključena ni mogućnost, ukoliko BiH bude zainteresovana i bude imala kandidata, da, osim ostalih zemalja u kojima se školuje kadar BiH, bude uključena i Rusija.

"Osim Srbije, Hrvatske, Grčke, Turske, SAD, Velike Britanije i nekih drugih zemalja, postoji mogućnost, ukoliko budemo imali zainteresovanih, da se dogovorimo o toj saradnji", rekao je Okolić.

On je naveo da su u delegaciji, koja će danas otputovati u Rusiju, osim njega, i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga general-major Gojko Knežević i Muriz Spalo, savjetnik ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića.

Delegacija Ministarstva odbrane u Savjetu ministara i Oružanih snaga BiH u Rusiji će boraviti do 25. avgusta.

Forum je kombinacija velike vojne izložbe i pokaznih demonstracija naoružanja i vojne opreme, uz kongresne skupove velikog broja stranih delegacija, izlagača i posjetilaca.

Delegaciju iz BiH očekuju kontakti sa značajnim brojem stranih delegacija i proizvođača vojne opreme.

Forum, koji organizuje Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, trajaće od 23. do 29. avgusta, a glavni dio skupa odvijaće se na prostorima vazdušne baze Kubinka i vojnog poligona Alabino, kod Moskve.