Kanton Sarajevo
0

Oko milion tužbi zbog neplaćanja komunalnih usluga

FENA
Stvaranje jedinstvene baze podataka korisnika svih komunalnih usluga na području Kantona Sarajevo bit će prvi korak u početku rješavanja problema ogromnog broja tužbi, oko 908.000, pokrenutih zbog neplaćanja računa za komunalne usluge, saopćeno je danas iz Pres službe Kantona Sarajevo.

Zbog pat pozicije u kojoj su se našli sudovi i komunalna preduzeća usljed tako velikog broja tužbi i dugovanja, kantonalni premijer Samir Silajdžić danas je održao sastanak s voditeljem projekta reforme pravosuđa u BiH Tedom Hillom i voditeljem projekta za smanjenje broja neriješenih predmeta pred sudovima pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH Simonom Ginzburgom, kao i s predsjednicima kantonalnog i općinskog suda u Sarajevu Begzadom Gavrankapetanović- Salihagić i Goranom Salihovićem te s direktorima javnih komunalnih preduzeća i predstavnicima Institucije ombdusmena za zaštitu potrošača te Udruženja potrošača BiH.

Zajednička ocjena je da sudovi ni fizički i finansijski ne mogu riješiti ovoliki broj pokrenutih sporova jer bi to trajalo desetinama godina pa se zato mora uvoditi vansudsko rješavanje sporova i koristiti mogućnost medijacije, koja, iako dobrovoljna, može doveti do rješavanja jednog dijela dugovanja.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima otpisa dugova i povlačenja tužbi u iznimnim slučajevima.

„Veoma nam je važna podrška Ureda ombdusmena u čitavom procesu, naročito ako dođe do realizacije ideje uvođenja administrativnih zabrana na plaće građanima koji duguju za komunalne usluge.

Naravno, govorimo o građanima koji imaju redovne plaće iz budžeta Kantona Sarajevo, a onima koji ne mogu iz objektivnih razloga plaćati račune, Vlada Kantona će pomoći mjerama socijalne zaštite.

Upravo zbog toga nam je važna jedinstvena i cjelovita baza podataka svih korisnika komunalnih usluga koju treba odmah početi uspostavljati" naglasio je kantonalni premijer Samir Silajdžić.

Iz sudova traže da komunalna preduzeća prilikom utuživanja za izvršenje naplate traže naplatu iz ličnog dohotka, a ne kao dosad od pokretne imovine. Tvrde da bi to u konačnici dalo brže i bolje efekte za komunalna preduzeća.

Za ubrzavanje i olakšavanje procesa bit će neophodna izmjena zakonske regulative pa i uvođenje novih zakonski mjera. Prva konačna rješenja trebalo bi da budu definisana do sredine septembra ove godine, kada će biti održana tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo o kantonalnoj komunalnoj privredi, navodi se saopćenju iz Pres službe Kantona Sarajevo.