BiH
0

Oko hiljadu protestanata pred francuskom ambasadom u Sarajevu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oko hiljadu protestanata iz više gradova Bosne i Hercegovine okupilo se danas pred Amasadom Francuske u Sarajevu, a povodom objavljivanja uvredljivih karikatura poslanika Muhammeda u nekim evropskim medijima.

Oni su pred francuskom ambasadom protestirali oko 15 minuta uzvikujući "Allahu ekber", te pročitali svojih sedam zahtjeva među kojima se nalazi i onaj da se Francuska i druge zemlje koje su objavile sporne sadržaje s likom poslanika Muhammeda jasno i javno izvine zbog uvrede koja je tim nanesena muslimanskom narodu diljem svijeta.

-Ova pojava u skandinavskim i još nekim medijima nema veze s vjerovanjem i mi se zalažemo da se ne dozvoli vrijeđanje bilo koje vjere i omalovažavanje vjernika, rekao je inicijator protesta i predstavnik grupe koja je organizirala taj skup Salih Begović.

On je dodao kako je, između ostaloga, zahtjev današnjih učesnika mirnih protesta , da Organizacija Islamske konferencije “zaštiti islamske svetinje” te da Generalna skupština UN-a oštro osudi “nemila dešavanja”.

Pred francusku ambasadu oni su došli nakon protesta pred Ambasadom Kraljevine Norveške gdje su tom prigodom zapalili zastavu te zemlje, te Kraljevine Danske i Hrvatske.Međutim, pred Ambasadom Francuske nije bilo spaljivanja zastava.

Nakon okupljanja pred norveškom i francuskom ambasadom protesti su usljedili pred Ambasadom Kraljevine Danske.