BiH
0

Oko 93 posto mladih u BiH nema riješeno stambeno pitanje

SRNA
U BiH oko 93 posto mladih ljudi nema u vlasništvu stan ili kuću, pokazalo je istraživanje koje je, u toku implementacije projekta "Prvi stan", provela Razvojna agencija Eda iz Banje Luke.

Istraživanjem je ustanovljen nepovoljan odnos između visine prosječne plate i prosječne cijene kvadratnog metra stambenog prostora, što ukazuje ne veoma težak položaj mladih koji nemaju riješeno ovo egzistencijalno pitanje.

"Poređenjem prosječne neto plate i cijene stanova u BiH i evropskim metropolama, dolazi se do podatka o mogućnosti kupovine stana, izraženom u broju mjeseci rada koji je potreban da se kupi jedan kvadratni metar. Tako je utvrđeno da se u Briselu kvadrat stana može kupiti za jedan mjesec rada, u Sarajevu za dva i po mjeseca, a u Banjoj Luci za tri mjeseca rada", naveo je menadžer projekta "Prvi stan" Miloš Šipragić.

Šipragić je uoči konferencije o stambenim problemima mladih, održane danas u Sarajevu, izjavio novinarima da lokalne zajednice svojim angažovanjem mogu uticati na smanjenje troškova izgradnje objekata za mlade i do 50 posto. 

Prema  njegovim riječima, to se može postići obezbjeđenjem građevinskog zemljišta, odricanjem naknade za građevinsko zemljište, infrastrukturnim opremanjem lokacije, kao i obezbjeđenjem idejnog projekta.

"Da je tako nešto moguće, najbolje govore primjeri opštine Foča i Kantona Sarajevo koji su ovakve projekte već realizovali i izgradili određen broj stambenih jedinica po cijenama koje su znatno niže od tržišnih. Iako na prvi pogled rješavanje ovog pitanja izgleda kao lični problem mladih ljudi, u suštini se radi o zadržavanju mladih na određenom prostoru, što je pretpostavka za razvoj svake lokalne zajednice", kazao je Šipragić.

U Foči je izgradnjom dvije zgrade riješeno stambeno pitanje kadrova Medicinskog, Stomatološkog i Bogoslovskog fakulteta koji se nalaze na njenom području, što je od strateškog značaja za ovu lokalnu zajednicu.
U Kantonu Sarajevo, u naselju Dobrinja pet, izgrađeno je 129, a na lokaciji Rosulja 152 stambene jedinice za mlade. U planu je izgradnja novih 250 stanova za mlade na području opština Hadžići, Trnovo i Ilijaš.