BiH
9

Oko 50 studenata bh. porijekla iz dijaspore obavilo praksu u državnim institucijama BiH

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i ove godine organiziralo je praksu za studente bh. porijekla iz dijaspore, a ove godine tri studenta iz Švedske mogla su se upoznati o radu državnih institucija, dok je u proteklih šest godina praksu obavilo 50 studenata.

Na ovaj način studentima je omogućeno da praksu, koju su obavezni završiti u toku studija, obave u okviru ovog ministarstva, odnosno u Sektoru za iseljeništvo, a da bi se upoznali o radu institucija u BiH te da bi kroz svoj rad usavršili i maternji jezik.

Viša stručna saradnica u Sektoru za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Zijada Đapo kazala je u razgovoru za Fenu da ove godine nije bio veliki odziv studenata za obavljanje prakse.

Izrazila je, međutim, zadovoljstvo njihovom informiranošću državnim ustrojstvom BiH, ali i o parlamentarcima.

Studenti uglavnom obavljaju praksu u Ministarstvu i u državnim, federalnim i kantonalnim institucijama ovisno od interesa studenata, a najviše ih zanima zasjedanje parlamenta.

  • Oni pomažu Ministarstvu i u ažuriranju podataka bh. državljana u iseljeništvu. Neko vrijeme boravili su u Ministarstvu civilnih poslova jer njih zanimaju i načini studiranja u BiH - pojasnila je Đapo.

Tokom boravka u BiH pokazali su, dodaje, veliki interesovanje za rad bh. institucija i uopće za stanje u svojoj matičnoj državi, iako žive u različitim zemljama svijeta.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, kaže Đapo, ima kontinuirane kontakte sa studentima koji u BiH obave praksu, a dok su u BiH i kasnije ne izostaje pomoć za njih.

Studenti iz bh. dijaspore obišli su osim institucija i nekoliko ustanova kulture, upoznali se o radu nevladinih organizacija, a grupa studenata bila je zainteresirana za rad medija te su proveli jedan dan upoznavajući se o radu jednog medija.

Ovakvom aktivnosti, Ministarstvo posredstvom njih ostvaruje kontakte i s drugim studentima, a razmijene se i iskustva o studiranju u tim zemljama.

Studenti su dolazili iz Australije, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evrope (Austrija, Švedske, Njemačka, Velika Britanija…), a studiraju na fakultetima društvenih i prirodnih nauka.

Praksa traje dvije sedmice, na osnovu dogovora sa svakim od praktikanata, oni provedu oko šest sati na radnom mjestu potpuno volonterski, a Ministarstvo osigura smještaj za one studente koji nemaju gdje biti u Sarajevu.