BiH
0

Oko 50 decertificiranih policajaca nastavilo štrajk glađu

FENA
Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje
Oko 50 decertificiranih policajaca iz Federacije BiH i Republike Srpske nastavilo je danas štrajk glađu, koji je započet prije šest dana ispred OHR-a u Sarajevu.

Predstavnik decertificiranih policajaca iz FBiH Kemal Kobilica izjavio je Feni da su jučer još dvojica policajaca odustala od štrajka zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Kobilica naglašava, međutim, da policajci koji su odlukom UN -a prije šest godina ostali bez dozvole za rade neće odustati od štrajka glađu dok se njihov problem konačno ne riješi.

Nakon što su jučer zatražili i intervenciju Međunarodnog komiteta Crvenog križa, policajci su obaviješteni da Komitet nema mandat da se bavi njihovim problemom, već da su za to nadležne vlasti BiH i UN.

Grupa decertificiranih policajaca organizirala je mirne proteste, a zatim su bivši policajci stupili u štrajk glađu nezadovoljni što im se onemogućava povratak na posao i implementacija predsjedničke izjave Vijeća sigurnosti UN-a od 30. aprila 2007. godine.

Smatraju odgovornim OHR za stanje u kojem se nalaze, jer, kako navode, sprječava domaće vlasti da u potpunosti provedu spomenutu izjavu.