Toplane Sarajevo
0

Oko 5.200 korisnika bez grijanja

FENA
U Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću za proizvodnju i distribuciju toplotne energije Toplane Sarajevo na snazi je vanredna situacija i ulažu se vanljudski napori da se svi potrošači toplotne energije na području grada snabdiju grijanjem, izjavio je Feni šef kabineta direktora Toplana Sarajevo Ženja Ljubuškić.

On je potvrdio da su Toplane, usljed novonastale krize sa zatvaranjem dotoka plina evropskim zemljama, bile primorane preći na alternativne energente - mazut i lož ulje.

Tako je trenutno toplotnom energijom na području Grada Sarajeva snabdijeveno oko 43.000 od 51.000 redovnih korisnika. Preciznije, bez grijanja putem Toplana Sarajevo trenutno je ostalo 5.200 korisnika, koji tako dijele sudbinu građana sa isključivo plinskim grijanjem.

Riječ je uglavnom o građanima čije se zgrade zagrijavaju putem krovnih instalacija - kotlovnica koje rade isključivo na plin i sa malim kapacitetom. Određeni dijelovi Dobrinje, Olimpijskog naselja, Breke, Jukićeve ulice i Marin dvora, samo su neka od područja Sarajeva koja su ostala bez grijanja.

Ljubuškić je naglasio da ovo preduzeće raspolaže sa količinama mazuta koja su dovoljna za pet do deset dana, ali je u toku i procedura nabavljanja dodatnih količina mazuta.