Vraćeno 1.939 osoba
249

Oko 4.000 državljana BiH moglo bi se vratiti iz Njemačke jer im je odbijen zahtjev za azil

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vijeće ministara BiH usvojilo je na današnjoj sjednici Informaciju o prihvatu i integraciji bosanskohercegovačkih državljana koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu po osnovu Sporazuma o readmisiji u 2016. godini.

Navedeno je kako postoji dobra saradnja nadležnih institucija na svim nivoima u ovoj oblasti.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će nastaviti unapređivati sistem koordinacije između svih uključenih institucija i organizacija na državnom i na nižim nivoima vlasti. Ovo ministarstvo je u završnoj je fazi pripreme projekta 'Integrirani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji' - faza 3, koji će ojačati sposobnost institucija BiH da odgovore na ubrzanu dinamiku prihvata bh. državljana koji se vraćaju po ovom osnovu", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Prema ovoj informaciji, 1.939 osoba u prošloj godini vraćeno je u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji, što je značajno povećanje u odnosu na raniji period. Najveći broj povratnika u Federaciji BiH registriran je na području Tuzle (155), Sarajeva (79), Zenice (34), Visokog (20), Zavidovića (18), Živinica (18), Banovića (17), Travnika (14), dok je na području Republike Srpske najveći broj povrataka registriran na području Bijeljine (39) i Zvornika (30).

Zbog trenutne migrantske krize u Evropi, samo iz SR Njemačke postoje najave za povratkom oko 4.000 državljana BiH kojima je odbijen zahtjev za azil, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ni oni sa radnim vizama ne mogu lako u SR Njemačku. Portal Klix.ba je pisao ranije o tome kako je Ambasada Njemačke obustavila davanje termina za vize jer su prebukirani. Naime, veliki broj naših građana traži zaposlenje u Njemačkoj nakon što su uvedene olakšice za zapošljavanje državljanima zemalja Zapadnog Balkana. Od tada se smanjio broj zahtjeva za azile, ali drastično povećao broj zahtjeva za vizu.