Potpisan ugovor
0

Oko 350.000 KM za deset naučnih institucija u FBiH

FENA
Meliha Alić
Meliha Alić
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić potpisala je danas u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu ugovore o sufinansiranju projekata i programa iz oblasti nauke od značaja za Federaciju BiH s predstavnicima deset javnih naučnih ustanova u FBiH.

Ukupna vrijednost ugovora potpisanih s Orijentalnim institutom u Sarajevu, Institutom za istoriju Sarajevo, Metalurškim institutom "Kemal Kapetanović" Zenica, Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Institutom za jezik Sarajevo, Institutom za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju, Zemaljskim muzejom BiH, Akademijom nauka i umjetnosti BiH, Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH i Muzejom Hercegovine je oko 350.000 KM, namijenjenih uglavnom za opremu koja će ovim institucijama služiti za naučni rad.

Međutim, kako je istaknula ministrica Alić, to je samo dio od ukupno 3,15 miliona KM koje je ovo federalno ministarstvo izdvojilo u 2010. za nauku, istraživački rad i inovacije.

Dodala je da je u proteklom mandatnom periodu ovo ministarstvo ukupno za nauku i istraživački rad izdvojilo oko 14 miliona KM.

Ministrica Alić, također, očekuje da će do kraja godine biti završena Strategija razvoja nauke u Federaciji BiH za period 2011.- 2021., na kojoj radi izuzetan tim domaćih naučnika, a koja bi trebalo da da smjernice razvoja nauke u FBiH.

Domaćin današnje svečanosti, direktor Zemaljskog muzeja Adnan Busuladžić, zahvalio je ministrici uime svih institucija koje su danas potpisale ugovore.

  • Iako kod nas ljude na odlasku više niko i ne pozdravlja, moram reći da smo u Zemaljskom muzeju, a mislim i u svim ovim institucijama, u ministrici Alić imali velikog zaštitnika i bezrezervnog prijatelja, kazao je Busuladžić.

Dodao je da je uprkos finansijskim i zakonskim limitima s kojima se Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke suočavalo, davalo maksimalnu podršku naučnim institucijama.

  • Samo Zemaljski muzej imao je u protekle četiri godine od ovog ministarstva podršku za šest-sedam projekata svake godine, što su ogromna sredstva, rekao je Busuladžić, dodajući da je zahvaljujući tim sredstvima Zemaljski muzej, ali i ostale institucije, postao "košnica u kojoj vrije" o pitanju raznih projekata i djelatnosti, čak i ovakvim uvjetima u kojima one rade.