Prijetnja po sigurnost
131

Oko 300 osoba ima zabranu ulaska u BiH, od toga 27 državljana Srbije

SRNA
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U bazi Registra određenih stranaca (ROS) nalaze se imena oko 300 ljudi kojima je zabranjen ulazak u BiH, među kojima je i 27 državljana Srbije, rekao je danas direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

"U bazi je više od 60 državljana Crne Gore, više od 70 državljana Albanije i isto toliko iz Turske", rekao je Ujić novinarima u Banjoj Luci.

On kaže da odluku o zabrani ulaska u BiH i kvalifikaciju da neko predstalja prijetnju javnom redu i miru i poretku u BiH donosi Obavještajno-sigurnosna agancija (OSA), a ne Služba za poslove sa strancima.

Ujić navodi da Služba za poslove sa strancima obavlja tehnički dio, a to je unošenje u bazu ROS-a "akata i prijetnji", po kojima zakonski mora da postupa Granična policija BiH.

"Služba za poslove sa strancima ne može da utiče na akte drugih sigurnosnih agencija, niti zna da li će u narednom periodu biti još prijetnji. To treba pitati nadležne iz OSA-e", rekao je Ujić.

Polovinom mjeseca na graničnom prelazu Vardište u BiH ulazak je zabranjen profesoru historije Milošu Koviću, potom i bivšem komandantu Žandarmerije Srbije Bratislavu Dikiću, koji je vraćen sa graničnog prelaza Rača, posljednji koji je dobio zabranu ulaska je advokat iz Beograda Goran Petronijević.