BiH
0

Oko 300.000 lica želi povratak u BiH

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Oko 300 000 lica iz dijaspore, koja su svojim sredstvima izgradili stambene objekte, traže od vlasti u BiH da im se zakonski omogući povoljniji ambijent u ekonomskoj održivosti povratka gdje bi dijelom sami finansirali svoje zapošljavanje.

Na današnjem sastanku Unije za održivi povratak i integracije u BiH i Svjetskog saveza dijaspore BiH razgovarano je o pravima lica iz dijaspore i njihovoj želji za povratkom u BiH, saopćeno je iz Unije.

U saopćenju je navedeno da njihove trenutne probleme boravka u dijaspori predstavljaju neregulisani zakoni koji se odnose na uvođenje Ministarstva za dijasporu BiH, neizmijenjeni Zakon o državljanstvu i neizmijenjeni Izborni zakon o uvođenju Izborne jedinice za dijasporu.

Unija je predstavila istraživanje Analize održivog povratka u BiH u 119 opština i 2 470 povratničkih mjesnih zajednica koje se odnosilo na rekonstrukciju objekata, zapošljavanje, obrazovanje, zdravstvo, deminiranje, naknadu štete, infrastrukturu, elektrifikaciju, socijalnu zaštitu i sigurnost.