BiH
0

Oko 3.000 registriranih narkomana u KS

Sarajevo-x.com
Eksperimentiranje sa drogama počinje sve ranije, a zbog dostupnosti narkotika trend porasta upotreba droga ima više godišnji kontinuitet, potvrdila nam je Nermana Mehić- Basara, direktorica Zavoda za alholizam i druge toksikomanije KS.

Ova javna zdravstvena institucija Kantona Sarajevo čija se djelatnost veže za prevenciju, liječenje i rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama djeluje kao samostalna institucija od 1977. godine, mada je kao Centar za alkoholizam postojala od 1967. u sklopu tadašnje Specijalne bolnice za mentalnu rehabilitaciju Jagomir.

U Zavodu postoji odjeljenje za liječenje narkomanije odnosno hospitalni kapaciteti za detoksikaciju sa ciljem uspostavljanja dugoročne apstinencije i Centar za metadonski program održavanja sa Savjetovalištem za prevenciju i liječenje ovisnosti i odjeljenje za liječenje alkoholizma.

"U 2008. godini a i ranijih godina bilježi se trend povećanja broja posjeta i usluga, koji je isključivo vezan za rad Savjetovališta, službe sa kojom se pacijent/klijent prvi put susreće. U Savjetovalištu je za 105 posto povećan ukupan broj posjeta (4296) u odnosu na 2007. godini (2101), a dva puta je veći i broj prvih pregleda“, kazala je za naš portal Mehić- Basara.

Napominje da vrijedno spomenuti da je više od 50% ovih pregleda savjetodavnog karaktera, to jest u pitanju su osobe kod kojih još nije došlo do razvoja bolesti ovisnosti, već se radi o fazi rizičnog ponašanja ili adolescentnoj krizi.

"Ukupan broj registrovanih posjeta u našoj ustanovi u 2008. godine je bio 95.698 što je za 5,5 puta više nego u 2007. (17.113). Ovo se odnosi na ambulante svih odjeljenja u kojim se vodi protokol pacijenata, dok je broj svih pruženih usluga bio 68.641", istakla je ona.

U prilog ovome ide i podatak da je ukupan broj novootkrivenih ovisnika u Kantonu Sarajevo kod kojih je dijagnoza uspostavljena u skladu sa Međunarodnom klasifikacijom bolesti MKB 10 bio manji u 2008. godini iznosio 99 u odnosu na 2007. godina kada je zabilježeno 138 novootkrivenih narkomana.

Ovi parcijalni podaci govori o osobama koje su zatražile stručnu medicinsku pomoć u Kantonu Sarajevo. Na osnovu indirektnih pokazatelja procjenjuje se da u Kantonu Sarajevo ima do 3.000 ovisnika, dok je taj broj dva do tri puta veći u cijeloj BiH.