Nečuveno
0

Oko 16 posto stanovništva u BiH ima ilegalno oružje

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U BiH oko 16 posto stanovništva ilegalno posjeduje oružje, a procjenjuje se da je riječ od 300.000 do 500.000 komada oružja, podaci su istraživanja međunarodnih institucija u BiH.

Vršilac dužnosti direktora Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da je u RS i dalje veliki problem zaostalo oružje iz rata, kojeg ima mnogo i svako njegovo posjedovanje je ilegalno.

''Policija RS godišnje otkrije 400 komada nelegalnog oružja. Ipak, da bi to bilo još bolje potrebno je ponovo zakonski organizovati akciju prikupljanja oružja, jer sada se građani boje sankcija ako dođu da predaju nelegalno oružje u policiju'', rekao je Vasić  za sutrašnje ''Večernje novosti''.

Pištolje i puške građani RS mogu da kupe samo u radnjama namjenski otvorenim za prodaju oružja, čiji rad kontroliše MUP RS.

U jednoj od takvih specijalizovanih radnji kažu da najjeftiniji pištolj košta 500 KM, a najskuplji model je 2.700 KM. Cijena pušaka iznosi od 500 do 5.000 KM. Meci, zavisno od kalibra, koštaju od marke pa naviše. Ali, kažu u radnji, nijedna osoba ne može da kupi komad oružja ili metke bez odobrenja MUP RS.

Prodavci kažu da je potražnja za oružjem slaba.  

Prema zvaničnim podacima, 19.000 oružnih listova izdao je MUP RS, i to prema ranijem zakonu koji je važio do 2007. Cijena oružnog lista je 30 KM, a zakonski rok za njegovu zamjenu je kraj godine.