BiH
0

Đokić: U RS-u nema prisluškivanja bilo kojeg građanina

FENA
U Republici Srpskoj nema neovlaštenog prisluškivanja bilo kojeg građanina, tvrde predstavnici Odbora za odbranu i bezbjednost Narodne skupštine RS-a.

Članovi ovog odbora, koji vrši parlamentarni nadzor nad službama bezbjednosti, danas su posjetili jedinicu u MUP-u RS-a koja raspolaže opremom kojom se mogu vršiti presretanja telekomunikacija i nakon uvida u njene aktivnosti utvrdili da ona radi u skladu sa zakonom.

"Ta jedinica nema ovlaštenja niti radi taj dio poslova na način da može samoinicijativno vršiti presretanja telekomunikacija, već isključivo to radi na osnovu naredbi suda, odnosno na zahtjev tužioca mogu se određene telefonske komunikacije presretati, a radi pribavljanja određenih informacija koje kasnije mogu biti korištene u dokaznom postupku", pojasnio je novinarima predsjednik Odbora Petar Đokić.

On tvrdi da su se članovi ovog odbora uvjerili da sve informacije koje se na taj način prikupe čuvaju i kasnije u dokaznom postupku na sudu iznose kao dokazni materijal.

"Ne postoji nikakva druga mogućnost da se bilo ko u bilo kojoj situaciji može prisluškivati", dodao je Đokić navodeći da sve informacije koje su se pojavljivale u javnosti oko neovlaštenog prisluškivanja nisu tačne.

Da nema neovlaštenog prisluškivanja, kako je istaknuo Đokić, uvjerili su se i tokom posjete jedinici u "Telekomu Srpske" koja ima opremu koju koristi i MUP RS-a u slučaju da postoji potreba da se po nalogu suda vrši presretanje telekomunikacija.

"Stoga nijedan građanin ne može reći da može biti neovlašteno prisluškivan osim ako to nije nekim privatnim kanalima uz korištenje opreme na nekim drugim mjestima, a što je opet nešto sasvim drugo o čemu mi nemamo saznanja niti se time možemo baviti", tvrdi Đokić.

Na pitanje da li su provjerili i navode jednog medija u RS-u da su, navodno, ostaci zvanično rasformiranog AID-a ozvučili sjedište predsjednika RS-a u Banjoj Luci, Đokić je naveo da su od MUP-a RS-a dobili informaciju da je nova zgrada u kojoj je sjedište predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića pregledana u svim sigurnoso interesantnim segmentima prije zvanične upotrebe i nisu uočili bilo kakve nepravilnosti koje bi ukazivale na to da taj prostor nije dovoljno siguran.

"Mi smo ipak preporučili, što je prihvaćeno, da se još jednom izvrši takva vrsta pregleda i koristeći sva sredstva kojima raspolažu utvrde da li je, eventualno, tamo instalirano nešto od opreme koja može biti zloupotrebljavana", rekao je Đokić.

On je još dodao i da su tokom posjete MUP-u RS-a razgovarali i s direktorom policije RS-a Urošom Penom i načelnikom Uprave krimpolicije Gojkom Vasićem i da su se uvjerili da MUP RS-a radi na zakonit način svoj dio poslova i provodi Zakon o unutrašnjim poslovima.