Imenovanja mandatara
119

Okerić: Konsultacije oko Doma naroda će usporiti formiranje Vlade FBiH, prije ćemo imati Vladu KS

S. Š. U.
Screenshot: TV Sarajevo
Screenshot: TV Sarajevo
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić komentirao je ko će biti novi mandatar kantonalne vlade te da li su procesi formiranja vlasti na nivou Federacije BiH i Kantona Sarajevo povezani.
Nakon okončanja proesa izbora skupštinskog rukovodstva u Kantonu Sarajevo, na redu je formiranje nove vlade.

"Nemam više informacija. Jedan od kandidata je aktuelni premijer Edin Forto, vrlo je izvjesno da će on to i biti. Ostavit ćemo do ovih nekih rokova dok nam pristignu prijedlozi klubova stranaka o prijedlozima mandatara. Nakon prihvatanja prijedloga, mandatar tada treba dostaviti imena za Vladu Kantona Sarajevo koju će činiti pet stranaka u Skupštini KS. To su NiP, SDP, Naša stranka, Stranka za BiH i Za nove generacije. To je koalicija koja bi trebala činiti Vladu KS i ponuditi jasne principe i smjernice i ponuditi ono što je u opredjeljenju aktuelne većine šta će raditi naredne četiri godine", kazao je Okerić.

Predsjedavajući Skupštine KS komentirao je i da li će kantonalna vlada biti formirana u januaru 2023. godine prije vlada na ostalim nivoima u BiH.

"Izvjesno je da će biti prije formirana Vlada KS, nego vlada Federacije BiH s obzirom da imamo konsultacije oko Doma naroda. To će sigurno usporiti formiranje Vlade Federacije, ali je na klubovima stranaka da odluče da li će eventualno čekati formiranje Vlade FBiH ili ćemo u tom procesu ići paralelno. To je teško predvidjeti. Ono što je važno da građani znaju jeste da smo formirali timove, petorka u KS koji će polako krenuti sa donošenjem i usvajanjem principa i potpisivanje sporazuma. Nakon toga ćemo preći u raspodjelu odgovornosti u KS i vidjeti koja bi imena mogla obnašati funkcije", najavio je.