Reakcija na nacrt budžeta
0

OKC Abrašević: Grad bez kulture je prazna kutija pralina

Sarajevo-x.com
Proteklih godina Omladinski kulturni centar Abrašević je postao kulturna institucija po kojoj je grad Mostar prepoznatljiv u cijeloj regiji pa i u Evropi. Često su vijesti iz OKC Abraševića bile jedina pozitivna stvar u Mostaru. Dok su drugi zatvarali vrata i prestajali s radom zbog nedostatka sredstava, OKC Abrašević je mukotrpno radio i, kroz proteklu godinu, bio jedina kulturna institucija koja je imala programske aktivnosti.

Veoma značajna kulturna institucija Abrašević uputila je pismo medijima kojem želi skrenuti pažnju na bitnost ovog centra za grad Mostar, te ukazati na nužnost postavljanja drugačijih kriterija pri raspodjeli Gradskog novca.

Kroz 2009., recesijsku godinu, OKC Abrašević je dodatno proširio svoj program i to programima AbArt umjetničke grupe, te književnim programom Književnost uživo. Time je ovaj centar postao jedina institucija u Mostaru koja sustavno predstavlja suvremenu vizualnu umjetnost i književnu scenu iz regiona.

Brojni kulturni projekti OKC Abrašević

Projekt AbArta, “Umjetnost u podijeljenim gradovima”, jedan je od najrelevantnijih programa suvremene umjetnosti u Bosni i Hercegovini, a stvara se u suradnji s umjetnicima i umjetničkim grupama iz cijelog svijeta (Beirut, Kosovska Mitrovica, Belfast). Književnost uživo je već u prvoj godini ugostila najznačajnija imena regionalne književne scene kao što su: Predrag Lucić, Vladimir Arsenijević, Faruk Šehić, Olja Savičević Ivančević i mnogi drugi.

Pored tih programa Abraševoć je pokrenuo i prvi internet radio u Bosni i Hercegovini, Radio Abrašmedia oko kojeg se okupio veliki broj mladih ljudi i studenata koji su konačno dobili priliku u praksi primjeniti znanje stečeno na studijima novinarstva.

Uz sve te, nove programe, Abrašević je nastavio unaprijeđivati koncertni i filmski program, a bitno je napomenuti i to da je jedini pružili priliku mladim studentima glume da izvedu svoje diplomske predstave. Tako je, uz još nekoliko teatarskih programa, u prošloj godini imao više teatarskih premijera nego sve pozorišne institucije u Mostaru zajedno.

U godinama kad Mostar nema kina, Abrašević je bio i ostao jedina institucija koja je njegovala kino program i to kroz revije različitih europskih kinematografija, a i mostarske premijere bh. filmova. Pored kino projekcija, jedini njeguje i formu kratkog filma, i to kroz video radionice, i redovne video projekcije.

Do sada je Abrašević sve to radio uz minimalnu potporu Grada Mostara. Molba za osiguranje finansijskih sredstava Upravo zbog toga OKC Abrašević poziva vlasti Mostara da se kroz Gradski budžet u tekućoj, 2010., godini osiguraju finansijska sredstva za održavanje “hladnog pogona” OKC Abraševića.

"Kroz tu molbu mi samo tražimo da nam olakšate dalji rad i razvoj! Također, tražimo da nam se vrati ono što svake godine kroz poreze i prihode uplatimo u Gradski budžet. Naše potrebe i naš doprinos Gradskom budžetu su otprilike podjednaki.

U BiH, a i u regiji, OKC Abrašević je jedinstven po mnogočemu. OKC Abrašević osigurava kontinuitet postojanja i djelovanja jedne od najstarijih gradskih kulturnih institucija (osnovana 1928. godine).

Više od 90% našeg programa finansiramo bez ičije potpore. Ako je srednja vrijednost svih programa 500 KM nije teško izračunati da Abrašević za financiranje programa obezbjedi blizu 45.000 KM za finansiranje kulturnih programa. Također nalazimo bitnim da napomenemo kako smo u 2008. i 2009. godini kroz uredno plaćanje poreza i doprinosa (plate, autorski honorari, privremeni i povremeni poslovi, ostvareni prihodi..) u javnu kasu uplatili preko 42.000 KM. Pored svega toga, i dalje ne postoje ni adekvatan pravni status ni porezne olakšice za nevladine organizacije koje se bave društveno korisnim radom, već nas zakon tretira kao firmu.", navodi se u saopštenju OKC Abrašević. "Uništene ceste, zatvoreni gradski teatri, maloljetničko nasilje..." "Cijeli problem, naravno, ne završava s nama. Ono što je problematično u cijeloj priči jeste da zbog navodne uštede Grad ukida sredstva samo najmanjim korisnicima proračuna i to u iznosu od cca 80.000 KM što, priznat ćete, i nije neka ušteda, već samo kap u moru. U isto vrijeme nekim drugim korisnicima sredstva su enormno uvećana tako da je ova ušteda u startu besmislena. Jedini pošten način jeste da se svim korisnicima budžeta skine procentualno jednak dio sredstava.

Druga duga priča jeste način na koji novac građana kruži kroz Gradsku upravu i vijeće. Osim osnovnih plata i drugih beneficija, svima nam je poznato da su članovi Gradske uprave raspoređeni i u Upravne odbore Gradskih institucija što znači da se i na taj način podmiruju nemali apetiti Gradskih upravitelja dok, u isto vrijeme, javnog WC-a nema, a o istom se godinama priča, ceste su uništene, gradski teatri zatvaraju vrata, ugrožava se rad Gorske službe spašavanja, maloljetničko nasilje je u stalnom porastu, ulice su zatrpane smećem, obala Neretve izgleda kao deponija, stručnjaci za Urbanizam se stide svog posla zbog nakaznih građevina za koje moraju izdati dozvole, a sve se to događa bez ikakve javne rasprave što je, naravno moguće, jer građani nemaju svijest o tome da se tu radi o njihovom novcu i da imaju svako pravo sudjelovati u njegovoj distribuciji", ističe se u saopštenju.

"Grad bez kulture je prazna kutija pralina. Upravo je kultura ta koja stvara pozitivnu klimu u ljudskom društvu. Zbog toga smatramo da je neophodno posebnu pozornost obratiti upravo na taj segment gradskog življenja i pozivamo Vas da odgovorno pristupite raspodjeli gradskog novca namijenjenog za kulturu.

A ne bi bilo zgoreg odgovorno pristupiti svakom segmentu posla, koji ste dužni obavljati", navedeno je u saopštenju OKC Abrašević.