{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OIA organizirala edukaciju omladinskih radnika o razvoju lokalne politike prema mladima

F
21.12.2006. u 20:40
0
0
OIA organizirala edukaciju omladinskih radnika o razvoju lokalne politike prema mladima
0
OIA organizirala edukaciju omladinskih radnika o razvoju lokalne politike prema mladima
U okviru projekta "Lokalne vlasti i mladi", Omladinska informativna agencija BiH (OIA) organizirala je od 19. do 23. decembra na Jahorini tri treninga za edukaciju omladinskih radnika o razvoju lokalne politike prema mladima, prije svih općinskih službenika za mlade, savjetnika za mlade, te mladih iz različitih organizacija.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Treninzi su prilika da se učesnicima promovira priručnik "Lokalne vlasti i mladi" koji predstavlja skup konkretnih koraka (elemenata, dokumenata i procedura) za razvoj politike prema mladima na lokalnom nivou.

Kako je saopćeno iz OIA-e, priručnik pomaže lokalnim vlastima da kreiraju efektivnu politiku prema mladima, te da ostvare uspješnu saradnju s mladima i omladinskim organizacijama radi poboljšanja položaja mladih.

U skladu sa temama koje obrađuje priručnik, prvi trening posvećen je informiranju mladih na lokalnom nivou, drugi obrađuje proces razvoja jedne strategije/politike za mlade na lokalnom nivou, a treći analizira modele za participaciju mladih na lokalnom nivou.

Kreiranje lokalne politike prema mladima ili omladinske politike trebao bi da bude cilj svake lokalne vlasti u BiH koja želi sistemski urediti svoju brigu prema mladima i tako odgovoriti na njihove potrebe.

Prema ocjeni OIA-e, lokalne vlasti su kreiranju i implementaciji omladinske politike pristupile s malo ozbiljnosti, tako da danas u BiH imamo tek 40-tak službenika za mlade i svega par općina koje imaju usvojenu lokalnu politiku prema mladima.

Također, dosadašnje vlasti u svom četverogodišnjem mandatu nisu učinile mnogo za mlade. I dalje nemamo usvojene zakone koji bi poboljšali položaj mladih, njihovo obrazovanje i zapošljavanje, dok je odluka o formiranju Odjela za mlade pri Ministarstvu civilnih poslova i dalje mrtvo slovo na papiru.

Ono što se od novih vlasti očekuje nije samo da pokrpe ono što bivše nisu, već da ubrzanim tempom pristupe rješavanju ključnih problemima mladih i da ih zajedno sa njima rješavaju, saopćeno je iz OIA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: