BiH
0

OIA: Država ne ulaže u informatizaciju škola

NINA
Omladinska informativna agencija (OIA) BiH smatra da je zabrinjavajuće što država ne ulaže u mlade, u kvalitetniji obrazovni sistem i u informatizaciju cijelog društva.

Podsjećaju da je nakon istraživanjima Razvojnog programa Ujedinjenih naroda 2003. alarmantno upućena poruka vlastima da se "posljednjih deset godina ne osjeti bitniji pomak po pitanju povezanosti obrazovnih institucija na Internet".

OIA ističe da, prema dostupnim podacima, to znači da 37 posto škola nema nijedan računar ili ima samo jedno, a da trećina srednjih škola nema uopšte priključak na Internet.

Kako dobar primjer navode susjednu Republiku Hrvatsku čija je Vlada u samo sedam godina investirala više od 35 miliona maraka za informatizaciju.

Prema riječima Jana Zlatana Kulenovića, izvršnog direktora OIA-e, kad se vidi da je BiH predposljednja u Evropi u provedbi Bolonjskog procesa, da je 45 posto mladih nezaposleno, a da vladina Komisija za mlade u posljednjih pola godine nije imala čak ni svoju konstituirajuću sjednicu, onda je vidljivo da država i te kako ima politiku prema mladima, a to je, kako je istaknuo, politika ugrožavanja i diskriminacije omladinske populacije.

Također, iz OIA-e u povodu toga najavljuju u utorak, 14. juna službeni početak akcije za informatizaciju škola u BiH, kad će biti objavljen prijedlog načina kako da država što lakše investira u mlade i u informatizaciju škola.