BiH
0

OIA BiH: Odluka o prodaji Maršalke SAD-u sramotna

NINA
Omladinska informativna agencija BiH (OIA BiH) ocijenila je sramotnom odluku bh. vlasti da se zgrada bivše Kasarne maršala Tita (Maršalka) proda Amerikancima umjesto da se tu napravi univerzitetski kampus.

Krajem 2004. Vijeće ministara BiH donosi odluku koju Zastupnički dom 3. februara 2005. jednoglasno potvrđuje, da se 44.175 metara kvadratnih proda Sjedinjenim Američkim Državama, koje će za taj prostor platiti 12.868.503,51 KM, odnosno 291 KM po metru kvadratnom.

Iz OIA BiH ističu da je u pitanju jedna od najskupljih lokacija u Sarajevu te da je to poruka mladima da Bosna i Hercegovina nije zemlja za njih.

«Bosna i Hercegovina je ipak zemlja koja niti voli mlade niti investira u njihovo obrazovanje. Ne treba zaboraviti da je to jedina zemlja u Europi koja je potpisala Bolonjsku deklaraciju, a nije učinila ništa, niti jedan preduslov ili korak u okviru Bolonjskog procesa koji bi trebao omogućiti priznavanje diploma, mobilnost studenata, kvalitetno visoko obrazovanje, dobro upravljanje univerzitetom i sl.», stoji u priopćenju.

Mladi državnim vlastima postavljaju više pitanja u kojima ističu upitnu legalnost cijelog postupka prodaje. «Zašto su potrošene tisuće maraka za izradbu master plana budućeg kampusa ako se sada on ne poštuje i ispada potpuno beskoristan», pitaju iz OIA BiH.

Mladi su uputili poziv i izaslanicima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da ne potvrde odluku Zastupničkog doma te da otvore javnu raspravu o ovoj temi.

Kasarna maršala Tita je objekt koji je trebao postati sveučilišni kampus. Tijekom 2000. izrađen je master plan budućeg kampusa. Sveučilišni kampus trebao je omogućiti studentima Sarajeva i Bosne i Hercegovine bolje i kvalitetnije visoko obrazovanje.