Majke Srebrenice i Žepe
0

"Ohrabruje Jovanovićeva ljudskost i zalagenje za pravdu"

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Udruženje "Majke enklava Srebrenice i Žepe" i "Žene Podrinja" nisu nimalo iznenađene izjavama negiranja genocida u Srebrenici koje, unatoč svim relevantnim presudama međunarodnih sudskih instanci, i dalje plasira predsjednik RS-a Milorad Dodik.

"Mi nemamo namjeru u tv-emisijama i show programima dokazivati ono što se dokazalo i dokazuje na najvišim međunarodnim sudskim instancama kroz propisan i faktima i svjedocima potrkrijepljen proces“, navode iz ovih udruženja.

"Iako svakodnevno na svojoj koži osjećamo posljedice ovakve retorike, te uz duboku žalost što u srpskom političkom i društvenom korpusu u Srbiji i u Bosni i Hercegovini još dominiraju oni koji nisu spremni suočiti se sa posljedicama genocida počinjenog u Srebrenici, ipak nas ohrabruje primjer i ljudskost srpskog političara Čedomira Jovanovića“, dodaje se u saopćenju.

Jovanovićevo zalaganje za pravdu i suočenje sa zločinima iz prošlosti, ističu iz ovih udruženja, daje nadu da se i u srpskom narodu naziru ličnosti poput Willya Brandta koje će biti spremne povesti srpski narod putem suočavanja sa prošlošću i gradnji svjetlije budućnosti za sve narode regiona.