{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Zakoni o reformi policije moraju biti usvojeni kako bi se osiguralo potpisivanje SAA

F
7.4.2008. u 18:47
0
0
OHR: Zakoni o reformi policije moraju biti usvojeni kako bi se osiguralo potpisivanje SAA
0
OHR: Zakoni o reformi policije moraju biti usvojeni kako bi se osiguralo potpisivanje SAA
Nakon sjednice Glavnog odbora SDA koja je održana u subotu pojavile su se određene tvrdnje prema kojima bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) mogao biti potpisan bez usvajanja zakona o reformi policije. Na ove tvrdnje reagovao je visoki predstvnik.
Reagirajući na ove tvrdnje, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčák danas je istaknuo kako EU očekuje da se u državnom parlamentu usvoje zakoni o reformi policije kako bi se potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ovaj uvjet je već više puta ponovljen i tokom proteklih dana. Lajčák je naglasio kako je šira međunarodna zajednica podržala pristup Evropske unije, pozivajući na hitno usvajanje zakona o reformi policije u skladu sa Mostarskom deklaracijom i kasnijeg Akcionog plana, saopćeno je iz OHR/EUSR.

"Svako ko tvrdi da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju može biti potpisan u skoroj budućnosti, a da se pri tome može odgoditi usvajanje zakona o reformi policije, naprosto zavarava javnost", navodi se u saopćenju.

“Integracija u EU je najvažniji strateški cilj BiH. Obični ljudi žele da vide razvoj, jače socijalne i poslovne veze sa EU, žele liberalizaciju viznog režima,” izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU također je podsjetio sve koji dovode u pitanje postojanje entiteta da je Vijeće za implementaciju mira potvrdilo da Ustav Bosne i Heregovine priznaje da je Bosna i Hercegovina sačinjena od dva entiteta i da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi konstitutivni narodi.

Međunarodna zajednica ostaje opredijeljena principima na kojima počiva Opći okvirni sporazum za mir, stoji u saopćenju OHR/EUSR.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: