{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Zakon o pravima boraca uzrokovao bi katastrofu za budžet FBiH

F
19.9.2006. u 18:57
0
0
OHR: Zakon o pravima boraca uzrokovao bi katastrofu za budžet FBiH
0
OHR: Zakon o pravima boraca uzrokovao bi katastrofu za budžet FBiH
Ured visokog predstavnika izrazio je danas podršku jedinstvenom stavu međunarodnih financijskih institucija u BiH koje smatraju da bi usvajanje Zakona o pravima boraca i članovima njihovih porodica, u njegovom sadašnjem obliku, prouzrokovalo finansijsku katastrofu za budžet Federacije BiH, saopćeno je iz OHR-a.
Uz to, Zakon ne bi imao pozitivne efektne ni za borce, s obzirom da bi bilo nemoguće održati nivo predviđenih novčanih transfera, a vrlo je vjerovatno da bi smanjenje stope zapošljavanja i pogoršanje životnog standarda bile opće ekonomske posljedice usvajanja ovog Zakona.

Vlada Federacije BiH je ovaj Zakon usvojila u ponedjeljak, a Zastupnički dom Federacije BiH je Zakon usvojio u utorak.

Svjetska banka, MMF i Evropska komisija su istaknuli da bi, s obzirom na postojeće obaveze, usvajanjem ovog zakona ukupan iznos godišnjih isplata za borce i članove porodica šehida i poginulih boraca iznosio oko polovine sveukupnog budžeta Federacije BiH.

Takva situacija je finansijski neodrživa. Davanjem obećanja koja jednostavno nije moguće ispuniti, i to sedam dana prije održavanja izbora, organi vlasti bi u potpunosti iznevjerili ukazano povjerenje, kaže se u saopćenju iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: