|

OHR: Zakon o pravima boraca uzrokovao bi katastrofu za budžet FBiH

OHR: Zakon o pravima boraca uzrokovao bi katastrofu za budžet FBiH
0
F
FENA
19.9.2006. u 18:57
0
komentara
0

dijeljenja
OHR: Zakon o pravima boraca uzrokovao bi katastrofu za budžet FBiH
Ured visokog predstavnika izrazio je danas podršku jedinstvenom stavu međunarodnih financijskih institucija u BiH koje smatraju da bi usvajanje Zakona o pravima boraca i članovima njihovih porodica, u njegovom sadašnjem obliku, prouzrokovalo finansijsku katastrofu za budžet Federacije BiH, saopćeno je iz OHR-a.
Uz to, Zakon ne bi imao pozitivne efektne ni za borce, s obzirom da bi bilo nemoguće održati nivo predviđenih novčanih transfera, a vrlo je vjerovatno da bi smanjenje stope zapošljavanja i pogoršanje životnog standarda bile opće ekonomske posljedice usvajanja ovog Zakona.

Vlada Federacije BiH je ovaj Zakon usvojila u ponedjeljak, a Zastupnički dom Federacije BiH je Zakon usvojio u utorak.

Svjetska banka, MMF i Evropska komisija su istaknuli da bi, s obzirom na postojeće obaveze, usvajanjem ovog zakona ukupan iznos godišnjih isplata za borce i članove porodica šehida i poginulih boraca iznosio oko polovine sveukupnog budžeta Federacije BiH.

Takva situacija je finansijski neodrživa. Davanjem obećanja koja jednostavno nije moguće ispuniti, i to sedam dana prije održavanja izbora, organi vlasti bi u potpunosti iznevjerili ukazano povjerenje, kaže se u saopćenju iz OHR-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.