Distrikt Brčko
0

OHR zabranio rad agencije Alpha Security

Sarajevo-x.com
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian izdao je nalog kojim se Alpha Securityju i nekolicini drugih povezanih privatnih agencija za obezbjeđenje zabranjuje rad u Brčko Distriktu u narednih pet godina.

Nijedna od agencija kojima se zabranjuje rad trenutno nije upisana kao agencija za obezbjeđenje u sudovima Brčko Distrikta ili Policiji Brčko Distrikta. Nalogom se takođe zabranjuje drugoj povezanoj agenciji, Centurion Securityju, da proširuje postojeće poslove u Distriktu tokom istog perioda.

Supervizor je reagovao nakon što je primio nepobitne informacije od međunarodnih obavještajnih izvora u Bosni i Hercegovini da su pripadnici Alpha Securityja učestvovali u obavještajnim i kontraobavještajnim aktivnostima koje su uperene protiv njega, kao i protiv OHR-a i osoblja Kancelarije za implementaciju Konačne odluke za Brčko. Takve aktivnosti su zabranjene zakonom Distrikta i protivne su odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma i drugih međunarodnih pravnih akata koji obuhvataju međunarodno zaštićene osobe, navode iz OHR-a.

“Na sastanku održanom 26. marta 2009. godine Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira je osudio aktivnosti i izjave aktera u BiH koje predstavljaju prijetnju osoblju OHR-a, osporavaju autoritet visokog predstavnika i Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, te se prezrivo odnose prema obavezama strana u skladu sa Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir i odlukama visokog predstavnika. Ove vrste aktivnosti izraz su otvorenog nepoštovanja osnovnih principa Opšteg okvirnog sporazuma za mir, direktno utiču na političku situaciju, neprihvatljive su i moraju prestati,” podsjetio je supervizor.