BiH
0

OHR: Vrijeme je da se upitamo šta BiH može učiniti za Evropu

FENA
Dan kada Bosna i Hercegovina bude u stanju da doprinese rješenjima za mnoge izazove s kojima se suočava Evropska unija biti će i dan kada će biti spremna za članstvo u Evropskoj uniji, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni u novinama.

BiH je ključni element u stabilizaciji zapadnog Balkana, ali građani i lideri BiH moraju shvatiti da to nije dovoljno da njihova zemlja dođe na vrh liste vanjsko-političkih prioriteta Evropske unije, stav je visokog predstavnika.

“Da bi na toj listi postala veći prioritet, BiH mora sebe postaviti kao relevantan faktor. A to jedino može uraditi angažmanom u evropskim strateškim pitanjima na konstruktivan, samouvjeren i proaktivan način,” napisao je Christian Schwarz-Schilling u kolumni objavljenoj u Večernjem listu, Nezavisnim novinama i Dnevnom avazu dan nakon što se susreo s njemačkom kancelarkom i predsjedavajućom Evropske unije Angelom Merkel.

Kancelarka Merkel je na tom sastanku jasno stavila do znanja da će zapadni Balkan biti jedan od prioriteta za Njemačku kao predsjedavajuću EU te da je Njemačka opredijeljena da pomaže BiH i drugim zemljama u regionu na putu ka evropskoj integraciji.

“Kad bi BiH mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom u toku trajanja njemačkog predsjedavanja, bio bi ostvaren ogroman pomak,” napisao je Christian Schwarz-Schilling. Međutim, Njemačka kao predsjedavajuća EU ima i druge prioritete koji također utiču na BiH kao zemlju koja planira da se pridruži Uniji i kao na evropskog susjeda. Njemačka je jako svjesna značaja postizanja prihvatljivog rješenja za status Kosova, što će unaprijediti stabilnost u regionu i omogućiti da se zapadni Balkan okrene prema svjetlijoj i evropskoj budućnosti.

Ostali prioriteti njemačkog predsjedavanja EU obuhvataju utvrđivanje nove energetske politike koja će odgovarati zahtjevima promjenjive situacije u kojoj se nalazi Evropska unija; dogovaranje novog evropskog ustava kojim će se osigurati da Evropska unija funkcionira uspješno i efikasno za sve sadašnje i buduće članice; borba protiv terorizma i međunarodnog organiziranog kriminala; staranje da se politika Evropske unije o proširenju provodi konstruktivno i za one koji su već unutar porodice EU i one koji teže da pristupe u EU; te promoviranje mira i demokracije širom svijeta.

Nakon što je citirao predsjednika SAD-a Johna F. Kennedya, koji je apelirao na svoje sugrađane: “Ne pitajte šta vaša zemlja može uraditi za vas; zapitajte se šta vi možete uraditi za vašu zemlju”, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je naglasio da je “u materijalnom i strateškom interesu svakog građanina BiH da se ponaša u tom duhu - i da ne pita šta Evropa može uraditi za njega, nego da pita šta on može uraditi za Evropu”, saopćeno je.