BiH
0

OHR: Vrijeme je da se stavi tačka na haos u oblasti visokog obrazovanja

FENA
U oblasti visokog obrazovanja u cijeloj BiH vlada haos, a čak i nakon što studenti izdrže nesavjesno upravljanje fakultetima i institucionalni haos, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni.

Kvalifikacije studenata nisu priznate van granica BiH jer domaće vlasti nisu ispoštovale svoje međunarodne obaveze u vezi s akreditacijom i priznavanjem akademskih kvalifikacija, napominje visoki predstavnik.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU osvrnuo se na nedavni slučaj kada je poništeno gotovo 300 diploma s dva privatna fakulteta u RS-u zato što je Ministarstvo obrazovanja zaključilo da je proces akademskog ocjenjivanja na tim fakultetima upitan.

Iako su organi vlasti RS-a reagirali odlučno, "to je samo jedan od brojnih primjera da se studenti kažnjavaju zbog institucionalnih propusta" stoji u članku koji je danas objavljen u "Dnevnom avazu", "Nezavisnim novinama" i "Večernjem listu".

Kao odgovor na takvu situaciju, Schwarz-Schilling je pozvao članove Parlamentarne skupštine BiH da razmotre i usvoje zakon o visokom obrazovanju, koji uživa široku podršku u cijeloj zemlji te istakao da, iako on neće sam po sebi riješiti probleme univerzitetskog sektora, taj zakon predstavlja ogroman korak ka rehabilitaciji visokog obrazovanja u ovoj zemlji, osobito u kombinaciji s drugim srodnim reformama čiji je cilj da univerzitete postavi na čvrstu financijsku osnovu, uspostavi etički kodeks i unaprijedi standarde demokratičnosti, autonomnosti i menadžmenta".

Postojeći nacrt zakona izradili su obrazovni stručnjaci iz cijele BiH, zajedno s međunarodnim ekspertima koji rade pod okriljem ministarstava obrazovanja i Vijeća Evrope, Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi te Ureda visokog predstavnika.

On će, navedeno je u tekstu, pomoći da se omogući priznavanje akademskih kvalifikacija iz BiH u drugim evropskim zemljama a studentima pruži mogućnost da studije završe na stranim univerzitetima – nešto što je u ostatku Evrope norma. Zakon će također, osigurati integraciju fakulteta u univerzitete u cijeloj BiH – što bi zamijenilo trenutni sistem u kome se fakulteti ravnaju samo prema sopstvenim pravilima i izdaju diplome te organizuju studije bez imalo transparentnosti i odgovornosti.

Zakon će, smatra visoki predstavnik, predstavljati i važan korak ka ispunjenju obaveza BiH proisteklih iz Lisabonske konvencije (koja je potpisana 2003.), Bolonjskog procesa (kojem je BiH pristupila iste te godine), i Evropskog partnerstva, širokog programa reformi čiji je cilj da zemlju pripremi za članstvo u Evropskoj uniji.

Schwarz-Schilling je podsjetio da se razmatranjem i usvajanjem zakona o visokom obrazovanju bez daljnjeg odgađanja, članovima nove Parlamentarne skupštine BiH sada pruža prava prilika da donesu ovu reformu, od koje će svi u zemlji imati koristi, saopćeno je iz OHR-a.