BiH
0

OHR: Vladajuće stranke moraju preuzeti odgovornost za reformu policije

NINA
Proces reformi u BiH, a pogotovo se to odnosi na reforme čija je provedba neophodna kako bi BiH krenula putem prema Evropi, mogu obaviti samo institucije i političari Bosne i Hercegovine, a ne međunarodna zajednica, upozoreno je danas iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Komentirajući jučerašnju izjavu predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića da u BiH nema uspjeha u reformi policije zbog neodlučnost i podjela koje postoje u međunarodnoj zajednici, iz OHR-a navode da pozivanje međunarodne zajednice da razriješi pitanje restrukturiranja policije može samo poslužiti uklanjanju pritiska s onih koji trebaju postići sporazum po ovom pitanju.

Podsjećaju da je Evropska komisija jasno stavila do znanja da BiH sama mora završiti proces reformi.

“Tihić mora znati da OHR ne može nametnuti reforme koje su neophodne kako bi BiH započela proces priključenja Evropskoj uniji. Ako bi ovu reformu izvršila međunarodna zajednica, to ne bi značilo da su ispunjeni svi uvjeti u okviru zadaće restrukturiranja policije”, kaže se u saopštenju OHR-a.

Umjesto toga, napominju iz OHR-a, takav potez međunarodne zajednice bio bi jasan signal Evropskoj uniji da BiH nije spremna za daljnji proces priključenja Evropskoj uniji - to bi bio korak unazad, a ne korak naprijed.

U saopštenju se također dodaje da odluka o tome hoće li se BiH priključiti Evropskoj uniji, ili se izolirati od Evropske unije i ostatka regije, ovisi samo i isključivo o djelovanju bh. političara.

OHR naglašava da sve strane koje sudjeluju u razgovorima trebaju udvostručiti svoje napore kako bi se postigao sporazum o reformi policije, a perspektiva koju proces priključenja Evropskoj uniji nudi bh. građanima treba imati primat nad stranačkom politikom.

“Čini se da je cilj izjave koju je dao Tihić usmjerena k učvršćenju njegove pozicije u stranci, a ne prema davanju doprinosa uspješnom procesu restrukturiranja policije i napretku BiH na putu prema Evropi”, navode iz OHR-a.

Ured visokog predstavnika također naglašava da bh. političke stranke nikada neće biti prepoznate kao moderne, evropske političke stranke dok god njihovi lideri budu pokazivali spremnost da istinske državne interese podrede boljem pozicioniranju u okviru svojih stranaka.

“Razgovori o restrukturiranju policije se obavljaju u okviru bh. institucija. Stranke na vlasti, medu kojima je i SDA, izabrane su na osnovi obećanja o proevropskim reformama i bilo bi bolje da se fokusiraju na postizanje napretka tako da BiH može ispuniti preduvjete za početak pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prije 10. godišnjice Daytona”, ocjenjuju u OHR-u.