{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Vladajuća koalicija mora osigurati provođenje reforme

F
25.5.2007. u 10:16
0
0
OHR: Vladajuća koalicija mora osigurati provođenje reforme
0
OHR: Vladajuća koalicija mora osigurati provođenje reforme
Christian Schwarz-Schilling
Mnogi ministri se još ponašaju kao da su prvo odgovorni svojim političkim strankama, a tek onda građanima BiH, upozorio je visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling u tekstu objavljenom danas u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.
Visoki predstavnik je pozvao koalicione stranke "da ministrima koje su imenovali daju slobodu da ostvare rezultate".

"Vladajuća koalicija mora osigurati provođenje reforme. Sada je od osnovnog značaja da ministri u Vijeću ministara BiH za sebe osiguraju maksimalnu slobodu za poduzimanje aktivnosti u okviru dogovorenih planova i da minimaliziraju ograničenja koja im nameću kratkoročne kalkulacije političkih stranaka" piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni.

Schwarz-Schilling je naglasio da uprkos sporim počecima koji su prouzročeni stranačkim previranjima i uprkos strukturalnim manjkavostima koje ometaju uredno i efikasno funkcioniranje vlasti u BiH, Vijeće ministara predvođeno Nikolom Špirićem uspjelo je da ostvari neke uspjehe u prvih 100 dana rada.

“Tokom protekla tri mjeseca premijer Nikola Špirić i njegov tim imali su značajnu i konstruktivnu ulogu u pitanjima kao što su pronalaženje rješenja za pitanje decertificiranih policajaca, dovođenje novog Regionalnog vijeća za saradnju u Sarajevo, vraćanje zračnog prostora Bosne i Hercegovine pod punu kontrolu organa civilne avijacije BiH i uvođenje intenzivnijeg sudjelovanja predstavnika građanskog društva u javnom životu BiH.

Ovo Vijeće ministara je takođe osiguralo donošenje sporazuma o socijalnom osiguranju s Republikom Slovenijom, liberalizaciji viznog režima i sjedištu Agencije za poštanski promet BiH, sjedištu Direkcije za civilnu avijaciju i kontrolu leta, kao i o kvalitetu tečnog goriva», napisao je visoki predstavnik.

Izražavajući pohvalu premijeru za postignute rezultate, dodao je “da bi se gospodin Špirić prvi složio sa mnom da je potrebno ostvariti više rezultata i da se odvijanje ovih procesa mora ubrzati”.

Podsjetivši da je Vijeće ministara usvojilo i objavilo svoj plan rada za 2007. godinu i koordiniralo usvajanje plana rada svakog ministarstva, Christian Schwarz-Schilling je rekao da će javnost u BiH mjeriti rad Vijeća ministara prema jasnim i mjerljivim zadacima koje je vlada sebi postavila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: