BiH
0

OHR: Visoki predstavnik će suspendirati odluku o imenovanju nove vlade FBiH

FENA
Visoki predstavnik će suspendirati odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, saopćeno je večeras iz Ureda visokog predstavnika (OHR). OHR izražava zabrinutost pokušajem manipulacije provjere kandidata za ministarske pozicije, saopćeno je dalje.

"Manipulacija je vidljivija time što je OHR već informirao vodstvo Federacije BiH kako je spreman sutra objaviti rezultate procesa provjere kandidata.

Proces provjere kandidata je svojevremeno uveden u dogovoru s bh. političkim strankama, kako bi se ojačao sistem kontrole vlasti i spriječila zloupotreba položaja.

Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto je zahtijevala da proces provjere nominiranih kandidata bude završen prije njihovog imenovanja. OHR je već ponovio svoj stav da ministarska imenovanja ne mogu biti obavljena dok ne bude završen proces provjere.

Vremenska razlika između OHR-ove posvećenosti da završi ovaj proces i današnjeg imenovanja Vlade Federacije BiH bila je stvar nekoliko dana", stoji u ovom saopćenju OHR-a.

Pokušaj ubrzanog imenovanja Vlade Federacije BiH, nakon pet mjeseci odugovlačenja, nije prihvatljiv, stav je ovog Ureda.

"Vlada Federacije BiH je podložna procedurama provjere kandidata na isti način kao što su to Vlada Republike Srpske i kantonalne vlade. Svoj odgovor na ovaj potez visoki predstavnik će saopštiti sutra", saopćeno je.