BiH
0

OHR: Ukoliko sutra ne bude formirana vlada HNK-a uslijedit će ozbiljne sankcije

FENA
Ukoliko sutra na zasjedanju Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, kada ističe rok koji je visoki predstavnik ranije utvrdio za formiranje Vlade ovog kantona, ne dođe do formiranja Vlade uslijedit će ozbiljne sankcije, saopćio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik OHR-a Chris Bennett.

Bennett, međutim, nije želio precizirati kakve sankcije se mogu očekivati.

Vlada HNK-a nije formirana ni 10 mjeseci od održavanja općih izbora, a Bennett je ocijenio da ovako dugo kašnjenje predstavlja flagrantnu zloupotrebu povjerenja birača koji su izašli na izbore 1. oktobra prošle godine.

"Izabrani zvaničnici imaju obavezu prema biračkom tijelu. Dok su dijelovi Hercegovačko-neretvanskog kantona bukvalno nestajali u plamenu u posljednjim sedmicama, činilo se da su političari više brinuli o tome da zadrže privilegije koje im donose funkcije nego o rješenju brojnih otvorenih pitanja u ovom kantonu", kazao je on.

Ured visokog predstavnika izvršio je provjeru svih osoba koje su predložene za ministarske funkcije i svi su prošli tu provjeru.

"Dakle nema prepreka za formiranje Vlade osim onih koje su stvorile političke stranke, čije su prepirke i dovele do trenutne situacije. Poslanici iz NHK-a bi zato trebali biti svjesni da će, ukoliko sutra ne uspiju u pokušaju formiranja Vlade", odmah uslijediti sankcije, naglasio je glasnogovornik OHR-a Chris Bennett.