{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"OHR u BiH je pred zatvaranjem"

S
27.3.2009. u 16:18
0
9
"OHR u BiH je pred zatvaranjem"
0
"OHR u BiH je pred zatvaranjem"
Zgrada OHR-a, Foto: Sarajevo-x.com
Zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da se u kominikeu Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) jasno vidi da je BiH konačno pred završetkom rada OHR i da se sve više govori o zemlji koja je na putu ka EU.
"Zaključci PIK-a govore u prilog o tome da domaća politička javnost mora da preuzme težinu donošenja odluka. Međunarodna zajednica će biti dobar partner i ako zatrebaju neke sugestije ili prijedlog, ali nema više donošenja rješenja u ime domaće političke javnosti", smatra Majkićeva.

Komentarišući konstataciju političkih direktora PIK-a o razočaravajućim rezultatima rada Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH u prošloj godini, Majkićeva je naglasila da je zastoj uzrokovan zato što nije završena započeta priča o ustavnim promjenama.

"Sve do tog momenta problem ostaje, jer u BiH građani ne znaju u kakvoj će zemlji na kraju tog procesa živjeti. Onog momenta kada se definiše kakva će BiH konačno biti, kao i kakav će biti njen ustavno-pravni poredak, biće brži jednostavniji i njen put prema evroatlantskim integracijama", naglasila je Majkićeva.

Politički direktori Upravnog odbora PIK-a u kominikeu izdatom juče nakon sjednice u Sarajevu pozdravili su ograničen, ali važan napredak koji je postignut od prethodnog zasjedanja PIK-a, ističući da je proces dijaloga i kompromisa pokrenut u Prudu značajno doprinio ovom napretku.

Politički direktori pozvali su na više dijaloga, spremnosti za iznalaženje zajedničkih stavova i realizacija već dogovorenih aktivnosti koji predstavljaju ključ za dalje pomake.

"Učinak Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH, koji su realizovali manje od 50 odsto zadataka koje su planirali za prošlu godinu, razočaravajući je", konstatatuje se u kominikeu.

Kada je riječ o ustavnoj reformi, Upravni odbor PIK-a naglašava da je potrebno da sve strane tome pristupe na konstruktivan i realan način.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: