BiH
0

OHR: Trideset delegata može održati sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

FENA
Dom naroda Federacije BiH bi mogao održati svoju konstituirajuću sjednicu na kojoj bi bila prisutna prosta većina delegata imenovanih na nivou kantona Federacije BiH u skladu s pravnim tumačenjem odredbi Ustava Federacije BiH, saopćeno je iz OHR-a.

Prema Ustavu Federacije BiH, Dom naroda sastoji se od 58 delegata - 17 predstavnika svakog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i sedam predstavnika «ostalih».

Za rad Doma naroda potrebna je samo prosta većina, a prosta većina postoji kada je imenovano više od 50 posto delegata, što je ukupno 30 delegata.

Tada bi Dom naroda mogao održati svoju konstituirajuću sjednicu, usvojiti zakone i započeti proces nominiranja delegata za Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Upražnjene pozicije u Domu naroda Federacije BiH bi bile popunjenje nakon nominacije i odobrenja preostalih kandidata.

Pravnim tumačenjem OHR-a se želi osigurati da nakon održavanja izbora, institucije na svim nivoima mogu započeti s radom.

Na ovaj način se naglašava da se u demokratskim sistemima Ustav mora čitati na način koji osigurava uspješno funkcioniranje institucija.

OHR smatra kako se ni jednoj osobi ili osobama ne može dozvoliti da blokiraju funkcioniranje ustava.

Kašnjenje u procesu formiranja Doma naroda BiH ugrožava propisno funkcioniranje zakonodavnih organa u Federaciji BiH i na državnom nivou.

Naime, prema Ustavu, Dom naroda Federacije BiH je trebao biti formiran do 17. novembra, odnosno 20 dana nakon izbora poslanika za kantonalne skupštine.

U pravnom mišljenju OHR-a se ističe da sam Ustav predviđa mogućnost odsustvovanja delegata, kojom se ne ugrožava funkcioniranje Doma naroda BiH.

Dom naroda usvaja zakone i štiti vitalne nacionalne interese putem većine glasova prisutnih delegata koji glasaju u okviru kluba delegata svakog konstitutivnog naroda.

U širem smislu to znači da nema prepreka za održavanje sjednice Doma naroda pod uvjetom da je imenovana većina delegata ovog Doma.

U pravnom mišljenju OHR-a se zaključuje da Dom naroda Federacije BiH «može biti formiran ... iako je izvjestan broj pozicija ... još uvijek upražnjen» i da može "birati delegate u Dom naroda Bosne i Hercegovine".