Milorad Dodik nakon sastanka
0

"OHR treba zatvoriti što prije"

SRNA
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Lider SNSD-a Milorad Dodik ponovio je večeras na sastanku sa delegacijom američkog Kongresa da OHR treba da bude zatvoren što je prije moguće i da ustavne promjene u BiH moraju da budu rezultat dijaloga domaćih političara, a ne nametnutog rješenja sa strane.

"Raduje me što sam večeras od svih članova delegacije američkog Kongresa čuo da unutrašnji dijalog i razgovor nemaju alternativu u BiH", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sastanka političkih lidera u BiH sa delegacijom Kongresa SAD, koju predvode predsjedavajući Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi senator Benjamin Cardin i kopredsjedavajući Elsie Hastings.

Dodik je naveo da je tokom sastanka odlučno odbacio zahtjeve nekih, kako je naveo, lokalnih političara da se SAD uključe u vođenje ustavnog procesa u BiH.

"Protiv sam toga i mislim da će ustavna reforma imati smisao samo ako je provedemo mi u BiH, bez učešća SAD ili nekog drugog međunarodnog faktora", rekao je Dodik.

On je podvukao da je na sastanku izrazio spremnost da podrži put BiH u NATO, kao i spremnost za ubrzanje procesa priključenja EU.

Na pitanje da li ubrzo očekuje nove sastanke političkih lidera u BiH, Dodik je rekao da o tome ne zna ništa, da nije na njemu da ih saziva i da to treba pitati lidera SDA Sulejmana Tihića.

Večerašnjem sastanku u Sarajevu, osim Dodika, prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić, lider HDZ-a BiH Dragan Čović, član Izvršnog odbora PDP-a Igor Crnadak, lider SDA Sulejman Tihić, predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.