BiH
0

OHR: Što prije provesti odluke u vezi sa rješavanjem sudbine nestalih tokom rata u BiH

FENA
Ured visokog predstavnika (OHR) pozvao je entitetske vlade da što je moguće prije provedu odluke Ustavnog suda BiH i Doma za ljudska prava koje se odnose na rješavanje sudbine nestalih osoba tokom rata u BiH.

Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kako entitetske vlade imaju obavezu da u potpunosti implementiraju ove odluke, upozorivši da svako odgađanje u njihovoj provedbi donosi određene pravne konsekvence.

Neke od ovih odluka odnose se i na rješavanje sudbinu nestalog Avde Palića, te nestalih osoba u Sarajevu, naveo je Brkić, ističući kako OHR u potpunosti podržava prava porodica nestalih.

I Vijeće za implementaciju mira zaključilo je na zasjedanju u Briselu krajem februara da je jačanje vladavine prava i sveobuhvatna strategija za rješavanje predmeta ratnih zločina jedan od uvjeta koji bh. vlasti trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a.

-Visoki predstavnik će intenzivno raditi na ovom pitanju i očekuje podršku svih političkih predstavnika u vezi s tim, naglasio je Brkić.