Tagesspiegel
0

OHR se zatvara u novembru?

Sarajevo-x.com
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
Njemački Tagesspiegel donosi članak pod nazivom "Povlačenje uz mnoge upitnike" u kojem navodi da mnoge strane diplomate vide OHR kao glavnu prepreku razvoja u BiH, što bi mogao biti povod za njegovo povlačenje u novembru.

Za vodstvo EUFOR-a u BiH nema sumnje, krajem godine mirovna misija Evropske Unije se povlači. Tako na stvari gleda jedan visoki oficir EUFOR-a, koji želi da ostane anoniman.

Eksperti u EU ne računaju više sa novim ratom ili nemirima i stanju sličnom ratu. Komandant EUFOR-a, generalmajor Stefano Castagnotto neće još otvoreno da govori o povlačenju, ali priznaje da pitanje kada će EUFOR napustiti BiH nije vojno već političko.

"Međunarodni politički akteri ne dijele ovaj optimizam jer se pitaju šta dalje sa ovom etnički zavađenom zemljom. U međunarodnoj zajednici ne znaju šta da rade, vlada totalna beznadežnost“, komentirao je nedavno stanje u BiH jedan diplomata EU u Sarajevu.

Razlog je OHR, koji raspolaže bonskim ovlastima, a 14 godina nakon Daytona u Bosni i Hercegovini jedva da ima političkog napretka. Tako naprimjer ni do danas nema novog Ustava, dva entiteta uzajamno se blokiraju na svim nivoima vlasti, a Mostar ni deset mjeseci nakon izbora nema novog gradonačelnika.

Mnogi strani akteri vide OHR kao glavnu prepreku za napredak u Bosni i Hercegovini. Dokle god postoji visoki predstavnik, kojem se može utrapiti "crni Petar", lokalni političari nisu zainteresovani da sami iznađu kompromise, smatraju EU-diplomate u Sarajevu.

Stoga sve upućuje na to da će već u novembru doći do zatvaranja OHR-a, prenosi Deutsche Welle, pozivajući se na njemačke medije.

"Najvažniji preduvjet za to je pozitivna politička klima", rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko. On je pokazao i umjereni optimizam, rekavši da će to biti moguće do kraja godine. Povlačenje EUFOR-a prije zatvaranja OHR-a je isključio.