Vlada RS-a
0

OHR se bez potrebe mješa u uobičajenu komunikaciju

FENA
Vlada RS-a saopštila je, povodom pisma visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka upućenog premijeru Miloradu Dodiku u kome je zatražio da svim institucijama RS-a bude naloženo da u potpunosti sarađuju s organima za provođenje zakona u BiH, da se OHR bez ikakve potrebe umiješao u uobičajenu i civilizovanom svijetu poznatu komunikaciju koja se odvija između institucija.

U odgovoru entitetske Vlade se "izražava žaljenje što OHR, očito u nedostatku posla, na bazi pisanja 'Dnevnog avaza' kreira situaciju i potpuno bespotrebno ulazi u priču koja se odvija u okviru institucija sistema i time pravda svoje postojanje u BiH".

Za saopštenje OHR-a, Vlada RS, ocjenjuje da "nije ništa drugo do političko uplitanje u nezavisnost pravosuđa i podrivanje vladavine zakona za koju se zdušno zalažu u svom saopštenju“.

“Kada se Vladi RS-a dostave formalni dokazi i činjenice na osnovu kojih pojedine službe sebi daju za pravo da traže od Vlade to što traže, mi ćemo tim zahtjevima i udovoljiti, naravno ako se zahtjevi pokažu zakonitim i osnovanim. Vlada RS-a će sarađivati sa svima u okviru zakona, ali ovdje je u pitanju očigledna zloupotreba zakona, i Vlada RS-a nema namjeru da promijeni svoju odluku, sve dok razlozi za donošenje takve odluke ne budu otklonjeni“, kaže se u odgovoru visokom predstavniku u BiH.

Vlada RS, kako se ističe, u potpunosti podržava vladavinu zakona i zalaže se za odvajanje politike od pitanja pravosuđa.

“Takođe se zalažemo za sprečavanje zloupotreba pojedinih organa za provođenje zakona u BiH od strane formalnih i neformalnih centara moći u BiH i van nje, i jednog dijela OHR-a. Koliko je OHR instrumentaliziran pokazuje činjenica da su mnogi u ovoj zemlji uvučeni u razne policijske i sudske procedure koje traju mjesecima i godinama, a da na kraju konkretnog rezultata nema“, kaže se u odgovoru Vlade RS-a dostavljenom medijima u RS-u.

Također, od OHR-a entitetska Vlada traži da objasni kako je moguće, kako se navodi, da su prije 18 mjeseci oduzeli dokumente ljudima na navodni prijedlog Tužilaštva, a da se Tužilaštvo time više nije ni bavilo, te da li je u pitanju zakonito ponašanje ili voluntarizam pojedinaca.